Ismet, 24, bryter tystnaden – efter testet hos hjärtläkaren

En tuff undersökning hos hjärtspecialisten gav Ismet Lushaku beskedet han längtat efter.
Nu ser Eskilstunakillen ljuset i tunneln.
– Jag känner mig väldigt fräsch, säger han.

Flera månader utan fotboll. Ismet Lushakus jakt på comeback fortsätter: "Den här tiden har fått mig att tänka på att uppskatta det jag har; hälsan, familjen och att jag får spela fotboll som jobb. Jag får göra det jag älskar."

Flera månader utan fotboll. Ismet Lushakus jakt på comeback fortsätter: "Den här tiden har fått mig att tänka på att uppskatta det jag har; hälsan, familjen och att jag får spela fotboll som jobb. Jag får göra det jag älskar."

Foto: Rebecca Candevi

Fotboll2025-01-31 10:28

Timmarna efter IFK Norrköpings förlust mot Mjällby den 26 augusti i fjol kastades Ismet Lushakus vardag omkull.

Smärtorna i bröstet visade sig vara en hjärtsäcksinflammation.

Läkarna ordinerade strikt vila, 24-åringen fick till en början inte ens ta en promenad med familjens hund.

Men nu skiner solen på innermittfältaren. Bland palmerna i spanska Sotogrande växlar han upp.

Några dagar före avresan till lägret gjorde Ismet Lushaku ett sista test hos en kardiolog i Linköping.

– Det var jättetufft, men gick bra. De såg inga problem eller något som avvek. Nu har jag fått klartecken att köra mer fotboll, att vara mer inblandad med laget. Jag ska sakta men säkert stegra träningen. Så länge jag gör allt rätt ska det inte vara några problem.

undefined
"Jag försöker pusha mig själv och gör så gott jag kan. Jag har mått bra när jag pushat hårdare på träningarna och fått springa mycket vid sidan. Varje dag är skitnice just nu", säger Ismet Lushaku.

I en intervju med Ismet Lushaku, som vilade upp sig hemma hos sina föräldrar i Eskilstuna, tidigare i höstas berättade han bland annat om risken för kroniska skador om han inte hade sökt vård den där augustinatten.

Sedan dess har Ismet Lushuaku inte gjort ett enda medialt uttalande. Han har velat hålla låg profil.

Härmed bryts tystnaden.

Igen.

– Det är skönt att ha fått klartecken på att allt ser bra ut. Om jag känner något litet i kroppen behöver jag inte oroa mig så mycket. Nu är det bara att göra det jag gillar – spela fotboll och ha kul.

Vad har varit svårast?

– Jag gjorde det ganska bra mentalt, accepterade att det skulle bli jobbiga månader där jag inte skulle få göra det jag gjort varje dag i nästan hela mitt liv. Det mest jobbiga var att jag tänkte på hur det skulle kännas när jag skulle vara tillbaka. Hur lång tid skulle det ta? Hur mycket skulle jag tappa?

– Men jättejobbigt har det inte varit. Jag hade tur som fick vara hemma med familjen. När mina barndomsvänner i Eskilstuna var lediga ringde de, så gick vi ut och åt och jag kunde fokusera på annat än att bara sitta hemma och se serier, filmer och fotboll.

undefined
Några dagar före matchen mot Mjällby fick Ismet Lushaku ett glädjebesked: Kosovos A-landslag kallade för första gången på fyra och ett halvt år. När sjukdomen kom tvingades han tacka nej till äventyret.
undefined
Eftersom Ismet Lushaku var sjuk kunde han vara med på pappa Asllans 60-årsfest, som var en överraskning: "Sådana saker har ändå varit roliga, att jag fått tid med familjen och vänner."

I början av december meddelade en kardiolog i Norrköping att Ismet Lushaku följt planen.

– Då kunde jag börja ta lite längre promenader och cykla väldigt lätt i tio minuter. Sen blev jag sjuk i mitten av december och vilade i typ två veckor. Det var mest halsen och hosta. Jag tog det säkra och vilade tills jag verkligen mådde bra.

Har du åkt på fler bakslag?

– Nej, jag klarade mig ganska bra under den tremånadersperioden där jag verkligen skulle vara försiktig och inte bli sjuk. Det var egentligen bara att jag åkte på en förkylning när jag började träna.

Vad får du inte göra nu?

– Jag har fått klartecken, men ska inte hoppa över något steg. Jag ska inte börja spela elva mot elva på träningen när jag inte kört så mycket med laget. Varje dag ska jag göra lite mer, till slut vara med på elva mot elva. Sakta men säkert så att jag inte åker på något bakslag med någon baksida, vad eller sånt. Jag ska jobba upp mig för att komma i form.

– Jag har gjort väldigt mycket i gymmet senaste månaden, det skadeförebyggande och att stärka musklerna. De (IFK Norrköpings medicinska stab) får hålla koll på hur mycket jag tränar. Tränar jag fotboll i dag är jag kanske i gymmet i morgon. Jag får en anpassning, om jag gjort många sprints ska jag kanske inte köra så tungt med baksidorna i gymmet.

undefined
"Jag har verkligen längtat efter att röra bollen", säger Ismet Lushaku.

Kan du känna oro nu?

– Nej, verkligen inte. Det känns som att jag börjat komma igång väldigt bra. Jag trodde att jag skulle ha fler problem, att jag skulle känna av mina lår, höfter eller ljumskar. Jag känner mig väldigt fräsch. Mycket är upp till mig också, med sömn, kost, vatten och sånt.

Är du mer noggrann med det än tidigare?

– Det skulle jag nog ändå säga. Jag försöker dricka mer vatten och äter bra. Jag försöker göra allt så bra som möjligt. Jag vill vara med och spela så snabbt som möjligt samtidigt som jag ska göra det i bra tempo.

Stoppar du i dig något speciellt?

– Jag äter bara ordentligt med mat och dricker ordentligt med vatten. När vi är på arenan hemma i Norrköping är det isbad, jacuzzi och bastu. Hemma har jag sådana "boots" (återhämtningsbyxor) som trycker med luft. Jag använder de mycket mer nu än förra året.

undefined
"Ibland har jag övertänkt lite: Kommer det kännas bra när jag pushar träningen? Tänk om det inte är bra – vad händer då?", säger Ismet Lushaku.

Det finns inget comebackdatum inringat i kalendern.

– Jag tror att det finns en plan på att jag någon gång under lägret ska få vara med på en full träning. Vilken dag vet jag inte.

Tror du att du kan vara med i den allsvenska premiären?

– Förhoppningsvis, utan några bakslag hoppas jag att jag är på G då.

Under lördagen träningsmatchar IFK mot Lincoln Red Imps från Gibraltar, som ligger nära Sotogrande. 

Ismet Lushaku tror på nytillträdde tränaren Martin Falks filosofi.

– Jag älskar den här typen av fotbolI, det kommer vara roligt att spela. Ibland försöker jag göra det svåra även längre ner på planen, lösa situationer, vägga mig framåt och göra någon fin vändning. Jag tror att det kommer passa mig och oss som lag.

undefined
Först bli frisk. Sen hitta formen. Därefter slå sig fram i konkurrensledet med färska tränarögon på sig: "Jag vet vad jag är för spelare när jag är i form, har självförtroende och får spela mitt spel. Konkurrens finns i alla lag, det är bra spelare på alla positioner. Jag ska bara visa vem jag är."

Arnór Traustason har pratat om att IFK har tillräcklig slagstyrka för att nå topp fem i allsvenskan. Under torsdagen sa Moutaz Neffati att han tror på topp fyra.

– Om vi får igång vårt spel och har tur med skador tror jag också att vi kan överraska, säger Ismet Lushaku.

– Jag håller mig till det "Trasten" sagt, jag tror också på topp fem. Höga förväntningar på oss.

Tre poäng från kval i fjol. Vad gör att ni ska kunna ta sådana kliv i år?

– Det har känts väldigt bra sedan de nya tränarna kom in, det har varit en otroligt bra vibe och positivt sedan dag ett. När jag inte var på planen märkte jag det i omklädningsrummet och på möten. Det känns som att vi som grupp är mer enad. Jag tror att vi kan komma långt om vi skapar en grupp där vi gör allt för varandra och tror stenhårt på idén tränarna lägger fram.

I lördags avslöjade NT att klubbar i MLS visat intresse för Ismet Lushaku och lagkamraten Jesper Ceesay.

– Jag har läst och hört lite, men mitt fokus är att komma tillbaka och spela. Det är det viktiga för mig.

Hade du hört talas om intresset innan vi skrev?

– Hört och hört... kanske någonting, men jag har inte varit riktigt fokuserad på det. Har du inte spelat på ett bra tag är det viktiga att komma tillbaka.

– Jag tycker inte att jag visade mig själv förra året. Det är smickrande om det kanske finns intresse, men nu gäller det att komma tillbaka ännu bättre och visa min fotboll. Gör vi det bra som lag kommer individerna också skina.

undefined
Ismet Lushaku har anledning att le igen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!