Lokalfotbollen 2019 - de tog steget upp

En lång fotbollssäsong är till ända. Som vanligt innehållande både jubel och vemod. Eskilstuna-Kuriren tar ett supergrepp och sammanfattar de lokala vinnarna och förlorarna.

Fotbollssäsongen 2019 är över. Eskilstuna-Kuriren sammanfattar de lokala vinnarna.

Fotbollssäsongen 2019 är över. Eskilstuna-Kuriren sammanfattar de lokala vinnarna.

Foto: Arkivbild

Fotboll2019-10-08 14:39

2019 års fotboll är över. Så när som på Primaveras spännande kval till trean. Vinnare har korats och förlorare har utsetts. Här följer en sammanfattning över hur de lokala lagen lyckades under säsongen. 

(Genomgången innefattar division 4 och nedåt på herrsidan samt division 2 och neråt på dam.)

Damer
Division 4
I och med att Stenkvista drog sig ur blev det bara tio matcher vardera för lagen. Det var Torshälla-Nyby som ganska komfortabelt tog hem serien och fick även med sig Hällbybruns U-lag upp till trean. Noterbart är att TNIS Caroline Lundin och Kajsa Rudengård stod för tolv mål vardera på nio respektive tio matcher. Riktigt stabilt!

Division 3
Kanske den mest ojämna serien i regionen. Hällbybrunn, som åkte ur division 2 i fjol, dominerade serien från första stund. En förlust och nio insläppta mål på 14 matcher talar sitt tydliga språk och laget tog klivet tillbaka upp i division 2. 

– Vi fick behålla hela truppen från i fjol och märkte ganska tidigt att vi skulle ro hem seriesegern, säger Hällbybrunnstränaren Tony Bird. 

Säsongens enda plump kom borta mot Nyköping.

– Det grämer mig lite att vi gjorde en plattmatch där. Hade varit skönt att gå helt rent, men det är samtidigt inget som spelar roll såhär i efter hand, säger Bird och fortsätter:

– Nu hoppas vi kunna etablera oss i tvåan. Vi kommer behöva förstärka en del, men det hoppas vi löser sig framöver.

Division 2
IK Viljans damer fick en tung resa i division 2. Trots flera bra matcher under säsongen slutade laget på åttondeplats. Trots två lag bakom sig i tabellen blev det nedflyttning för Strängnäslaget som nu får börja om i trean. Bästa målskytt blev Felicia Fastrup med sex fullträffar.

Herrar
Division 7 Sydöstra
En tuff serie för de lokala lagen. Stallarholmen lyckades aldrig rå på seriesegrande Gnesta och slutade tvåa. Åkers IF hade en tung säsong men avslutade med bravur. I sista matchen vände laget ett 0–2-underläge till seger 3–2 mot IK Tun U och undvek därmed jumboplatsen.

Division 7 Norra
En riktig trelags-fight in i det sista. Södra FF var till slut det starkaste laget och tog hem den åtråvärda förstaplatsen. En poäng före jagande Kurdtuna och två före Somtuna. Men säsongen slutade ändå i dur för Kurdtuna, som öste in 79 mål på 14 matcher. Laget fick där med en friplats till sexan som bästa tvåa i division 7-serierna.

– Vi gjorde en bra säsong, trots att det varit mycket nytt. Jag är ny som tränare, flera nya spelare och inte minst att klubben bara är två år gammal, säger Kurdtunatränaren Hastyar Sarkan.

Vad är målet för nästa säsong?

– Det är att vinna sexan direkt och gå upp i femman. Det kommer bli tufft och vi slåss bara om en plats men grabbarna i laget är riktigt taggade på att köra igång redan nästa vecka med träningar. Vi kommer ge järnet! säger Sarkan.

Division 6 Sydöstra
Nykomlingen från sjuan, Torshälla-Nyby, stod för en stark säsong. I näst sista omgången ställdes laget mot sin främsta utmanare till seriesegern, Al Salam. Efter en otroligt jämn och händelserik match kunde TNIS avgå med segern efter ett straffmål från skyttekungen Amin Amin (totalt 35 mål). Där med säkrades uppflyttningen för Torshällalaget som nu tagit två seriesegrar på två år. 

Division 6 Nordvästra
Stenkvista rivstartade säsongen med fem vinster på de inledande fem matcherna. Laget höll dock inte hela vägen utan slutade femma till slut. I toppen var det även här ett trelags-race in i det sista. Både Jäder och Gillberga-Lista hade inför den avslutande omgången seriesegern i egna händer då lagen möttes på Kungsvallen. Där blev Gillbergas Viktor Johansson stor hjälte när han med matchens enda mål sköt upp laget till femman för första gången sedan 1992. 

Division 5
103 gjorda mål brukar räcka för avancemang. Men inte i den rekordjämna fotbollsfemman. BK Sport i allmänhet och Fredrik Danielsson i synnerhet, öste in mål under säsongen. Det räckte dock bara till en tredjeplats i tabellen. Istället var det Kvicksund och Råby-Rönö som tog steget upp i fyran. I botten hade Eskilstuna Babylon en blytung säsong. 125 insläppta mål och laget får hämta nya krafter i division 6 nästa år. 

Division 4
Äntligen fick IK Viljan ta steget upp i trean igen. Efter föra årets kvalmisslyckande tog laget tidigt ett grepp om direktplatsen och höll den hela vägen i mål. Dramatiken utspelades istället strax bakom där både Primavera och Malmköping hade chans på kvalplatsen. Lagen möttes också i den sista omgången och det var Primavera som i en galen match säkrade kvalspel till division 3 som just nu pågår. 

Herrveteraner
Tre lag, sex matcher var och en massa mål. Herrarnas veteranserie ska givetvis också nämnas här. Segrade gjorde Jäders veteraner tack vare bättre målskillnad än tvåan IFK Mariefred. Båda lagen slutade på 12 poäng, nio före tredjeplacerade Skogstorp på bronsplatsen.

TNIS damer segrade överlägset i damfyran.
TNIS damer segrade överlägset i damfyran.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!