Nu avgörs bottenstriden i Allsvenskan

Fyra omgångar återstår. Tidningens sportredaktion ger er samtliga förutsättningar inför slutomgångarna och tippar utgången.

Så här säg det ut 13 juli sedan AFC slagit Kalmar hemma med 3–1. Nu möts lagen igen på söndag och AFC är mer eller mindre piskat att ta tre poäng. Intill visas tabellen med fyra omgångar kvar.

Så här säg det ut 13 juli sedan AFC slagit Kalmar hemma med 3–1. Nu möts lagen igen på söndag och AFC är mer eller mindre piskat att ta tre poäng. Intill visas tabellen med fyra omgångar kvar.

Foto: Nils-Petter Nilsson/TT

Fotboll2019-10-05 07:18

AFC har inför avslutningen sämsta möjliga position och mycket krävs för att laget ska undvika nedflyttning. Är ett mirakel det enda som kan förlänga AFC:s allsvenska sejour? Nja, men det krävs en hel del för att laget ska lyckas undvika nedflyttning till Superettan när fyra omgångar återstår.

Det som talar för AFC är att det endast är "bottenlag" som står för motståndet. De stavas Kalmar (borta), Sundsvall (h), Sirius (h) och Falkenberg (b). I dagsläget har Eskilstunalaget med sina 15 poäng fyra upp till närmaste konkurrent Falkenberg på 19. Samma poängskörd har ett pånyttfött Sundsvall skrapat ihop på kvalplatsen. Upp till säker mark är det ytterligare två pinnar till Östersund på 21. Även Kalmar och Sirius ska tas med i bottenstriden med sina 22 poäng vardera.

En som bara missat tre av AFC:s allsvenska matcher under säsongen är 23-årige högerbacken Adnan Kojic. Han är fast besluten om att laget klarar sig kvar via kval trots lagets nuvarande position.

– Det är svårt för nykomlingar att etablera sig i högsta serien men för vår del handlar det om att vi inte har räckt till i vissa matcher. Men förhoppningsvis kan vi ändra på det under de sista omgångarna.

Men det börjar se riktigt tufft ut för er?

– Det har varit så en längre tid och vi har verkligen satt oss i ett tufft läge. Men samtidigt vet vi att allt kommer avgöras under de fyra sista omgångarna. Så det är bara att acceptera läget och ta det där ifrån. Vi har chans mot alla fyra lagen och ska försöka ta full pott i så många matcher som möjligt, säger högerbacken som samtidigt medger att söndagens match har extra stor betydelse, säger Adnan Kojic och fortsätter:

– Det blir viktigt att vi får med oss tre poäng mot Kalmar och ett bra självförtroende. Då kan vi ladda för fullt under landslagsuppehållet och komma starkare ur det.

Hur många poäng krävs det för att ni ska nå ett kval?

– Allt beror på hur det går i de andra matcherna men runt 24 poäng och då är det nio poäng till från vår sida som behövs. Om vi inte gör det blir det svårt att hänga kvar. Men det är inte bara vi som haft det tufft just nu. Bland annat så har Östersund inte tagit något poäng på de sju senaste omgångarna.

Så vad är det som talar för att ni kommer att klara en kvalplats?

– De andra lagen har ett tuffare schema där de har en del topplag kvar att möta. Vi möter bara lagen som är där nere i botten och vinner vi de matcherna kommer det se bra ut. Det blir såklart tufft men samtidigt är det möjligt, avslutar Kojic.

Under fredagens träning var det fullt fokus på avslutningsövningar och omställningsspel vilket säkert kan behövas mot Kalmar. Till skadelistan kan nu även mittbacken Pontus Rödin räknas in. Han deltog inte på träningen och missar bortamatchen på söndag. Du kan som vanligt följa matchen via vår liverapportering på ekuriren.se med start 15.00.

Sporten tippar

Per Gillberg, sportchef.

AFC tar: Tolv poäng.
Tabellposition: 13.

"Inget talar egentligen för att AFC ska vinna resten. Men som jag ser det kan klubben ta allt från fyra vinster till att förlora resten. Nyckelmatchen är på söndag. Lyckas Eskilstunalaget slå Kalmar borta får spelarna den boost som behövs. Då reder klubben upp det och hamnar minst på kvalplats. Men blir det inte seger härnäst åker AFC ur."

Krister Rubensson, sportreporter

AFC tar: Två poäng.
Tabellposition: 16.

"Jag tror det blir förluster både mot Kalmar borta och Sundsvall hemma och redan då har tåget gått för AFC. I de två återstående matcher kryssar de vilket innebär jumboplats och 17 poäng. AFC får börja om i Superettan tillsammans med Falkenberg".

Jon Alexandersson, sportreporter.

AFC tar: Sex poäng.
Tabellposition: 16.

"AFC är tillräckligt starkt för att inte förlora någon av de avslutande matcherna. Dessvärre är man inte tillräckligt starkt för att vinna samtliga. Det blir seger mot Sirius och kryss i resten. Sex poäng räcker inte och AFC slutar sist. På samma poäng som ett krisande Östersund som efter fyra raka torsk följer med ner i Superettan."

Johan Petersson, sportreporter.

AFC tar: Åtta poäng.
Tabellposition: 15.

"I en nervkittlande bottenstrid kan mycket hända. AFC kryssar mot Kalmar. Därefter blir det vinster mot Sundsvall och Sirius. Det hela avgörs mot ett då avsågat Falkenberg i sista omgången. Det blir ändå bara ett kryss för AFC som åker ur på sämre målskillnad än Sundsvall". 

Schema för bottenlagen

Omgång 27: 5/10 Sundsvall–Norrköping, Sirius–Helsingborg. 6/10 Elfsborg–Falkenberg, Kalmar–AFC, Häcken–Östersund.

Omgång 28: 18/10 AFC–Sundsvall. 19/10 Östersund–Sirius. 20/10 Falkenberg–AIK, Norrköping–Kalmar.

Omgång 29: 26/10 Sundsvall–Helsingborg, Kalmar–Falkenberg. 27/10 AFC–Sirius, Östersund–Hammarby.

Omgång 30: 2/11 AIK–Sundsvall, Falkenberg–AFC, Sirius–Kalmar, Göteborg–Östersund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!