Forsman är tävlingsledare för Tors Trophy som i augusti avgjordes för första gången. Det gick så bra att Jari och de andra i arrangörsstaben kan glädjas åt att "åskgudens trofékamp" nu blivit ett kvallopp till VM.
– Vi fick det för att vi hade ett arrangemang i världsklass. Normalt tar det två-tre år innan man ens kan bli aktuell, säger Forsman.
– För oss är det väldigt stort. Jag bara går och ler för mig själv. I och med det här får vi en bekräftelse på att vi är en bra arrangör med ett bra lopp. Nu glömmer man bort allt jobb man lagt ner. Men det är inget som är för evigt ... sköter vi oss inte blir vi av med VM-platserna så det gäller att ha bra löpare med och fortsätta göra ett bra arrangemang.
Målet var att locka tusen deltagare i år men restriktioner på grund av coronapandemin gjorde att det blev 250. Redan nu är lika många anmälda till nästa års lopp som ska avgöras 7 augusti på den moderna banan i Krusgårdsparken i Torshälla.
– Vi hoppas restriktionerna släpper, det är ju många månader kvar. Målet är tusen nästa år också, säger Håkan Ringkvist som finns med i tävlingsstaben.
Han gläds, precis som Forsman, över att loppet redan fått hög status.
– Det är ett bevis på att vi gjorde en otroligt väl genomförd tävling med bra bana och bra hinder. Det här innebär att vi får ögonen på oss ordentligt, säger Ringkvist.
– Målsättningen är inte att bli störst utan att vara bäst för både elit och motionärer, fortsätter Jari Forsman.
VM avgörs i USA 23-26 september nästa år. Därmed ligger Tors Trohy även bra till i tiden.
Enligt Forsman finns 3000-4000 deltagare med i olika klasser under VM. Runt 300 i proklasserna. Eskilstunakvartetten Martin Stjernlöf, Mathias Stjernlöf, Malin Dahlbäck och Madeleine Paldan tillhör den yppersta världseliten och är redan klara för världsmästerskapet.
OCR, Obstacle Course Racing (hinderbanelopp) är en relativt ung sport som växer snabbt i hela världen. Till Sverige kom den 2013. Ett typiskt lopp består av 5-15 kilometers löpning med 25-100 hinder. Deltagarna får exempelvis krypa, klättra och bära. Sporten sätter kondition, styrka, koordination, balans och huvudet på prov.
2019 blev SOCRA (Swedish Obstacle Course Race Association) en del av Svenska Friidrottsförbundet på prov till och med 2026.