Karlström tog historiskt VM-brons

Aldrig tidigare har det blivit en svensk VM-medalj på herrsidan i gång. Under natten till lördagen blev Eskilstunasonen Perseus Karlström där med historisk när han knep bronset i Qatar.

Eskilstunas Perseus Karlström blev historisk när han knep VM-bronset på 20 kilometer i Qatar.

Eskilstunas Perseus Karlström blev historisk när han knep VM-bronset på 20 kilometer i Qatar.

Foto: TT

Gång2019-10-04 23:58

Senast det var svenskt på prispallen i ett stort internationellt mästerskap i herrarnas gång var på OS 1984. Då knep Bosse Gustafsson från Strömstad en silvermedalj på 50 kilometer. 35 år senare skulle en 29-åring från Eskilstuna åter bringa svensk medaljglans över sporten.

Friidrotts-VM i Qatar skulle bli årets höjdpunkt för Eskilstunas gångstjärna Perseus Karlström. Efter ett lysande 2019 var han en av de stora favoriterna på herrarnas 20 kilometer gång. 

– När vi stod på startlinjen kände jag en lite annorlunda press. En positiv press. Jag kände i hela kroppen att jag skulle få med mig ett bra resultat, säger Perseus. 

Japanen Toshikazu Yamanishi ryckte redan efter fem kilometer och fick en 20 sekundersledning. Närmast bakom var det just Eskilstunasonen Perseus som ofta gjorde grovjobbet i den jagande fyrmannaklungan. 

– Tempot var väldigt lågt i början och vi lät honom gå iväg men bevakade samtidigt avståndet. Jag blev ivrig att täppa igen luckan men min tränare sa åt mig att ta det lugnt och ligga kvar i klungan. I efterhand var det nog ett klokt beslut.

Vid 14 kilometerspasseringen var det Karlströms tur att lägga i en ny växel och tog ensam upp jakten på den ledande Yamanishi. Men japanen hade skaffat sig ett alltför stort försprång och Karlström kunde aldrig hota om guldet. 

Istället kunde ryssen Vasiliy Mizinov, med nyfunnen kraft, gå förbi svensken på sista varvet. 

– Han visade styrka där. Jag kollade mina tider och jag sackade ingenting på slutet, det var ryssen som hade en superavslutning. 

Karlström fick till slut nöja sig med en historisk bronsmedalj som är Sveriges första VM-medalj någonsin på herrsidan. 

– Det är svårt att sätta ord på vad detta betyder. Jag har drömt om detta i flera år. Men det är en otroligt skön känsla att kunna leverera på toppnivå, trots att förhållandena var som de var och motståndet var tuffast möjliga, säger Persues som hoppas att gångsporten nu kan få ett uppsving.

– Jag hoppas att förbundet tar tillfället i akt och fångar upp ett eventuellt intresse bland nya gångare. Det lutar också mot att sporten åter kommer gå med i Riksidrottsförbundet vilket skulle betyda oerhört mycket. Det är bara att kolla på de andra grenarna, hur skulle det se ut om till exempel höjdhopp eller diskus hade ett egna förbund. 

Perseus med sin bronsmedalj.
Perseus med sin bronsmedalj.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!