"Avbrott viktigt för att lyckas"

Guifs förre tränare Janne Ekman är för första gången i Japan. Vill det sig väl är han snart där igen. "Målsättningen för VM sätter vi tillsammans med spelarna", berättar Eskilstunabon.

Assisterande tränaren Janne Ekman och målvakten Filippa Idéhn är liksom resten av den svenska truppen laddade inför VM som avgörs i Japan med start den 30 november.

Assisterande tränaren Janne Ekman och målvakten Filippa Idéhn är liksom resten av den svenska truppen laddade inför VM som avgörs i Japan med start den 30 november.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Handboll2019-11-28 07:25

Sedan den 21 november är det svenska damlandslaget i handboll på plats i japanska Fukuoka.

Där har laget under ledning av förbundskaptenen Henrik Signell och hans assisterande Janne Ekman ett veckolångt läger innan det bär av till spelorten Kumamoto där VM-premiären spelas 30 november mot Kongo-Kinshasa.

– Det ska bli väldigt kul med VM. Dels för att jag aldrig varit i Japan tidigare och dels för att det blir spännande att se hur långt vi kan nå, säger förre Guiftränaren Janne Ekman.

Sverige spelar i en grupp där utöver premiärmotståndaren från Afrika även Ryssland, Japan, Kina och Argentina ingår.

– Normalt sett så är det Ryssland och Japan som blir de svåraste motståndarna och vi borde definitivt vara bland de tre bästa och gå vidare till nästa runda. Sedan är det förstås också viktigt om man kan få med sig så många poäng som möjligt också.

VM pågår fram till den 15 december och som längst kan laget vara samlat i Japan närmare en månad. Det betyder mycket tid tillsammans och mycket tid när det inte spelas matcher eller tränas.

Åtminstone för spelarna.

– Vi ledare har mycket jobb med att klippa ihop matchsekvenser och annat som ska användas vid genomgångar. För oss blir det extremt mycket handboll medan spelarna har det lite friare emellanåt, berättar Ekman.

Ledarteamet har dock lovat varandra att de ska försöka träna en hel del.

– Man behöver verkligen få rensa skallarna emellanåt. Därför ska vi se till att vi ledare tränar både löpning och går på gym. Det är viktigt med avbrott för att orka vara skärpt en hel turnering. 

Har ni satt upp någon målsättning för VM?

– Inte än. Det gör vi tillsammans med spelarna strax innan turneringen startar. Vi vill att de ska vara delaktiga och säga sitt. Det blir inget bra annars, säger Janne Ekman.

Er försvarsgeneral Sabina Jacobsen missar VM på grund av skada. Vad betyder det?

– Det är klart att det märks att hon inte kan vara med. Samtidigt är det läge för andra att kliva fram. Jag är inte alls orolig utan jag tror vårt försvarsspel fungerar bra ändå. Sedan ska det bli spännande att se hur "Bella" (Isabelle Gulldén som blev mamma i juli) kan prestera. 

För Ekman är det som nämnts första gången han är i Japan.

Och kanske blir det en ny resa dit redan nästa sommar. Då avgörs nämligen OS i Tokyo.

– OS är ju verkligen häftigt och något man vill vara med om igen. Jag minns hur kul det var 2016 i Rio.

Att ta sig till OS är dock allt annat än lätt.

– Antingen ska vi vinna VM för att bli direktkvalificerat. Annars handlar det om att nå plats två till sju för att få kvala, berättar Ekman som utöver jobbet för Sverige även hjälper Estlands landslag en del med deras målvaktsträning.

– Eftersom jag inte har något klubblag så funkar det bra med jobb för två landslag. Mina kontrakt sträcker sig över nästa sommar.

När Ekman lämnade Guif efter förra säsongen kom en del påstötningar från andra föreningar.

Janne valde dock att tacka nej till allt och ta ett år utan att träna ett klubblag dagligen.

– Jag skulle tro att det blir någon form av diskussion med svenska förbundet efter VM. Då får vi se vad vi kommer fram till. Jag känner dock att det måste vara antingen eller. Det funkar nog inte att jobba för två länder och samtidigt ha en klubb att ansvara för. Men vi får se vart allt landar. Nu ska vi försöka göra ett bra VM till att börja med, säger Ekman.

Storstjärnan Isabelle Gulldén är tillbaka i landslaget efter att ha blivit mamma i somras.
Storstjärnan Isabelle Gulldén är tillbaka i landslaget efter att ha blivit mamma i somras.
Grupperna i VM

Grupp A: Nederländerna, Norge, Serbien, Slovenien, Angola, Kuba.

Grupp B. Frankrike, Danmark, Tyskland, Sydkorea, Brasilien, Australien.

Grupp C: Rumänien Ungern, Montenegro, Spanien, Senegal, Kazakstan.

Grupp D: Ryssland, Sverige, Japan, Kina, Argentina, Kongo-Kinshasa.

Vid en eventuell mellanrunda spelar Sverige sina matcher den 8, 10 och 11 december mot tre lag från grupp C. 

Semifinalerna spelas den 13 december.

Finalen och bronsmatchen avgörs söndagen den 15 december.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!