Svensson leder projekt att utveckla målvaktstalanger

Under helgen har handbollslegendaren Tomas Svensson och ytterligare ledare inom svensk handboll befunnit sig i Stiga Sports Arena för att träna upp framtidens målvaktsstjärnor både på herr- och damsidan. "Målsättningen är att få fram världsmålvakter och återigen leda världsutvecklingen på målvaktssidan", förklara han.

Tomas Svensson tränade framtida landslagsstjärnor i Stiga Sports Arena under helgen.

Tomas Svensson tränade framtida landslagsstjärnor i Stiga Sports Arena under helgen.

Foto: Lukas Abrahamsson

Handboll2022-07-26 07:30

Den före detta handbollsmålvakten Tomas Svensson från Eskilstuna har en gedigen meritlista. I klubblagssammanhang har han bland annat blivit Champions League-mästare hela sex gånger och med det svenska landslaget har han tre EM-guld, två VM-guld, tre OS-silver, ett VM-silver och två OS-brons.

Numera är han målvaktstränare i det svenska herrlandslaget och dessutom assisterande tränare i spanska Barcelona. Men under helgen har han varit i Stiga Sports Arena i hemstaden Eskilstuna och tränat framtidens landslagsmålvakter.

– Det här är en satsning genom våra förbundskaptener Tomas Axnér och Glenn Solberg och vår chef Hanna Fogelström på det Svenska Handbollsförbundet som har en önskan om att ge målvakterna en större chans att utvecklas i tidig ålder och att vi ska bredda vår målvaktskull, och med hjälp av Svenska Olympiska Kommittén och Svenska Handbollsförbundet får vi sedan resurser, berättar Tomas Svensson och fortsätter: 

– Vi ska träffas gemensamt en gång om året och herrar och damer separerat två gånger om året i samband med A-landslagsträffarna. Vi ska försöka slå ihop det så vi träffas väldigt mycket och dessutom att vi träffas och slår samman alla tränare vi har för de olika ungdomslandslagen. Det är därför de också är med, vi har ansvar både Thomas Forsberg (målvaktstränare i damlandslaget) och jag att utbilda både tränare och yngre målvakter och även målvakter på landslagsnivå.

undefined
Marko Roganovic räddar ett skott.

De som deltog under helgens pass var fem herrmålvakter och tre dammålvakter. På herrsidan var det Guifs Marko Roganovic (född 2002), Sävehofs Oscar Sävinger (2002), Alingsås Emil Holmberg Schatzl (2005), Önnereds Arvid Skoog (2005) och Casper Liljestrand (2000) som spelar i polska Gornik Zabrze. På damsidan var det Josefine Hultberg-Dahlgren (2000) som spelar i H65 Höör, Rebecca Nilsson (1998) som spelar i tyska Metzingen och Sofie Börjesson (1997) som spelar i norska Vipers Kristiansand.

–Vi väljer själva vilka vi vill ha med. Vi har klassat ungefär fem landslagsmålvakter på A-landslagsnivå och fem stycken i den här utvecklingsgruppen som också kan växa. Det här är en kull sen får vi se när vi tar tag i nästa. Starten på det här projektet är här i Eskilstuna nu 2022, säger Tomas Svensson.

undefined
Josefine Hultberg-Dahlgren från H65 Höör var en av dammålvakterna.

Målvakterna har tränat under både fredagen och lördagen och det har innefattat både teori och praktik. Under dem praktiska momenten har flera A-lagsspelare i Guifs herrlag varit med på träningarna och skjutit.

– Vi har lagt ner fokus på grundläggande förutsättningarna på niometersskott och på kantskott. Det har inte varit så långa pass men de har varit intensiva. Vi har haft mycket praktik men också mycket teori, säger Tomas Svensson och fortsätter:

– Sen går vi vidare till nästa gång med kanske mer attackspel och linjeskott eller något annat och utvecklar det men det viktigaste är framför allt grundställning och position, det har vi jobbat med. Vi tycker att målvakterna står väldigt konstigt och det är nödvändigt att vi går igenom det från start så vi inte börjar med att fuska.

– Vi har också en målvaktsutbildning som heter 2.0 som är basad på alla våra svenska målvakter på dam- och herrsidan som har spelat landskamper och som har kommit väldigt långt. Det är en resumering på femtio års kunskap som Thomas Forsberg sammanställt.

undefined
Josefine Hultberg-Dahlgren, Sofie Börjesson och Rebecca Nilsson.

Målet med projektet är tydligt från Tomas Svensson och landslagsledningens sida.

– Vi har målsättningen att få fram världsmålvakter på sikt och leda världsutvecklingen igen som vi inte gör just nu och få bredd på kunskapen, framför allt i lägre åldrar. Det ska finnas en röd tråd inom svensk handboll, det är det som är tanken. Det är en elitsatsning på dem här målvakterna och vi ska fortsätta med det.

undefined
Tomas Svensson ger instruktioner.

Det är heller inte första gången ett sådant här projekt sätts igång inom svenska handboll.

– Vi hade något liknande projekt 2005 i samband med Ingemar Linnéll (tidigare förbundskapten för Sveriges herrlandslag) och det var också många som blev fina världsmålvakter och hade fina proffskarriärer. 

– Då låg vi i ungefär samma situation som nu, våra bästa målvakter har kommit till en hög ålder och vi behöver fylla på, avslutar Tomas Svensson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!