Björe vill rida i Scandinavium igen

Efter Nations cup finalen förra helgen laddar Kajsa Björe om. Slaget om en plats på Scandinavium i vår startar i Gävle.

Kajsa Björe (längst till vänster) på Emmely tillsammans med lagkompisarna i det blågulalaget i Belgien.

Kajsa Björe (längst till vänster) på Emmely tillsammans med lagkompisarna i det blågulalaget i Belgien.

Foto: Privat

Hästhoppning2019-10-08 09:15

Eskilstunaryttaren var hel klart besviken efter förra helgens tävlingar i belgiska Opglabbeek. Sverige hade inget med toppstriden att göra i Nationscup utan hade fått ett wildcard för att ställa upp i tävlingarna.

Kajsa tog med sig Fine Emmely och Jitske Van Het Kastanjehof, Matilda kallad i stallet.

– Nej, det gick inte alls bra i laghoppningen. Jag hade tolv fel i första klassen och åtta i andra, men grand prixen var okej. Där fick jag en bra känsla med Matilda.

Där blev det en femteplats i 1.40-klassen.

Vad gick fel?

– Svårt att säga, småsaker. Jag red inte så dåligt och hästarna hoppade bra, men i en av klasserna till exempel så missbedömde jag avståndet mellan hindren och plockade bort ett galoppsprång och då rev jag två hinder i kombinationen. Småsaker helt enkelt.

– Men det här var en jättebra erfarenhet. Det var en väldigt svår tävling, stora hinder, tekniskt svårt och tajta maxtider. Och Emmely hade 13 hinder i alla sina rundor, vilket inte är så vanligt här i Sverige. Det här var nog det svåraste näst efter EM, som man kan ställa upp i. 

Kajsa hade som mål att vara med i EM i år, men de planerna fick skjutas upp eftersom både Matilda och Emmely gått igenom varsina konvalescenser.

– Nästa år är det stora målet EM ändå. Emmely, som jag haft i ett och ett halvt år, och Matilda är de hästar jag tror mest på just nu.

Men först väntar en intressant inomhussäsong. I helgen avgörs det första kvalet i Young rider cup, där finalen avgörs på Scandinavium i Göteborg tidigt i vår. En tävlingsplats som Kajsa fått rida in på två gånger tidigare.

För att nå dit igen måste hon ta poäng. Första kvalplats är Gävle.

– Det är sex kval sammanlagt, tre nu under hösten och tre efter nyår, säger Kajsa.

Hon kommer att åka till tävlingen med fyra hästar. Med Matilda och Cop Cabana startar hon i juniorklassen för Morgondagensvinnare och med Emmely är det Young rider cup på 1.50-banor som gäller. 

– Konkurrensen på juniorsidan börjar bli bra nu också. Det kommer att bli tufft.

Kajsa kommer även att ta med sig Holiday.

Det blir inget Friends i år?

–  De har gjort en ny klass för young rider, men eftersom jag fortfarande är junior så lär jag inte ha någon chans att få en plats i den. De kommer att ta ut de åtta bästa ekipagen i Sverige, så gör jag inte superresultat i de två kommande 1.45-tävlingarna har jag nog ingen chans. Men vi har inomhus-SM snart också och Elmia.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!