Här är tre saker som talar för Guif

Fram till i torsdags hade Guif bara en seger på åtta försök. Men då klev laget upp ur kolkällaren. Och nu ser det plötsligt väldigt ljust ut igen.

Daniel Freyr Andréssons storspel har bidragit starkt till att Guif vunnit de två senaste matcherna.

Daniel Freyr Andréssons storspel har bidragit starkt till att Guif vunnit de två senaste matcherna.

Foto: Petter Arvidsson/Bildbyrånn

Krönika2022-02-16 08:29
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

När Guif förlorade mot Redbergslid i omstarten efter EM-uppehållet var det minst sagt jobbigt.

Jumboplatsen som betyder nedflyttning var skrämmande nära.

Sedan dess har vi dock fått se prov på hur små marginaler kan lyfta ett lag.

Trots stort underläge under matchens gång lyckades Eskilstunakillarna plötsligt slå Lugi borta. Detta i en match som var extremt nödvändig att vinna.

När Guif på något sätt lyckades krångla med sig två poäng från Lund anade jag lite grann att det fanns viss chans hemma mot Kristianstad i söndags. Speciellt som skåningarna har stora skadeproblem just nu.

Vilket det gjorde. Trots underläge på nytt vände laget till seger.

Nu, med sju omgångar kvar, har krisstämpeln åtminstone för stunden tvättats bort.

I stället är det läge att blicka uppåt.

Förutsättningarna att gå till slutspel har sannerligen ökat rejält.

Och efter den senaste segern skulle jag bli förvånad om inte Guif når kvarten. Här är också tre saker som gör att alla Guifanhängare bör känna optimism.

1) Spelprogrammet. Jag ska inte påstå att det är lätt. Däremot gynnsamt. Guif har fem av de resterande matcherna hemma. Tre av dessa kommer i rad med start mot Ystads IF under onsdagen. Därefter väntar bottenlagen Önnered och Aranäs i Stiga Sports Arena. Övriga fighter i hemmaborgen är mot Hallby, som likt Guif slåss kring slutspelsstrecket, och Skövde. Borta har Eskilstunagänget bara Hammarby och Alingsås kvar. Visst talar det här för kvartsfinalspel i april?

2) Stekhet målvakt. Daniel Freyr Andrésson har svajat tidigare under säsongen. Men de två senaste fighterna har han varit precis så bra som vi vet att han kan vara. Dessutom har han fått strålande hjälp av försvaret.

3) Kantstjärnan. Fredrik Gustavsson är en av utespelarna som måste visa vägen. Det har han sannerligen gjort mot Lugi och Kristianstad. Kan "Gurra" fortsätta trolla så får motståndarna det jobbigt. Vilket så klart också öppnar för andra eftersom det gäller för lagen Guif möter att täppa igen på kanten.

Mot Kristianstad senast var det för första gången på två år fritt fram för publiken att komma. Det gjorde den inte. Tycker dock att Guif gjorde så pass bra reklam för sig att det borde kunna räknas in ytterligare några hundra mot Ystad. För publiken är viktig. I en match som står och väger kan starkt läktarstöd vara skillnaden mellan vinst och förlust.

Per Gillberg
Per Gillberg