”Idag är det ett år sedan jag höll mitt livs kärlek i handen då hans hjärta stannade.”
De hjärtknipande orden inleder Anna Lindelöw Mannheimers blogginlägg från den 11 januari i år.
Så inleder hon också det upprop som på twitter- och instagramspråk heter #sjukmat som nu dundrar på över hela landet där hittills runt 6 500 personer har gjort tummen upp i sociala medier.
Det var i januari 2017 som Anna Lindelöw Mannheimers man Gabriel avled på Huddinge sjukhus. Han led av akut myeloisk leukemi, AML. En explosionsartad form av cancer som kan drabba vem som helst, oavsett levnadsvanor.
Från den ena veckan till den andra kan man vara död. Och det hände Gabriel.
Under sjukhustiden förfasades Anna Lindelöw Mannheimer över den mat som landstinget serverade hennes dödssjuke, trots att han var diabetiker.
Maten dröp av socker och snabba kolhydrater. Han serverades blodsockerchockande konserverade frukthalvor och saftsoppor på tetra, sönderkokade helfabrikat, vitt rostbröd och vetelängder.
– Jag blev mest förbluffad av att okunskapen är så pass stor, säger hon. Det finns många nya studier som visar att våra sjukdomar är relaterade till vad vi äter. Men på sjukhus pratar ingen om det och det serveras mat som inte är bra i förhållande till de diagnoser en patient har, säger Anna Lindelöw Mannheimer.
Hon kommer ursprungligen från Strängnäs, bor numera i Stockholm, och hennes stora intresse för mat började när hon träffade sin man och skulle laga mat som gjorde att han inte behövde ta extra insulin.
Sedan några år arbetar hon även för företaget Food Pharmacy, från början en blogg, och hon har prisats för att ha designat två bästsäljande faktaböcker med just titeln ”Food Pharmacy” skrivna av Lina Nertby Aurell och Mia Clase.
– Vi skriver om kost som gör att vi mår bra och håller oss friska. Grunden är att vi alla har erfarenhet av att förlorat närstående personer i cancer. Vår mission är att försöka påverka hur vi ska leva för att inte drabbas av de här fruktansvärda livsstilssjukdomarna.
Med det pågående uppropet vill Anna Lindelöw Mannheimer dra igång en debatt om sjukvårdens mat.
Hon tycker att sjukvården borde bli näringsjägare och jaga ut raffinerat socker och tomma kolhydrater från sjukhussalarna och i stället servera en kost med mer fibrer, antioxidanter och vitaminer.
– Det jag vill är ju att man ska kunna reglera det här centralt när man gör upphandlingar med riktlinjer för hur man ska formulera krav på näring i maten.
Nu hoppas hon att uppropet ska sprida ringar på vattnet och bidra till att även skolmatsalar, äldreboenden och andra vårdinrättningar ska ge näringsriktig mat till de som äter där.