Senast i våras meddelade Strängnäs biogas att det bara var några kundavtal som skulle tecknas, sedan skulle arbetet med att bygga biogasanläggningen kunna påbörjas. Men i början av oktober fick företagets ordförande Kaj Wågdahl det oväntade beskedet.
‒Kommunen har sagt nej till att vi får köpa marken, säger han.
Han syftar på den 40 000 kvadratmeter stora tomten vid Gorsingeberget inte långt från E 20-avfarten vid Biskopskvarn, som i flera år varit statsbidrag på 32 miljoner kronor som projektet beviljats, pengar som utlovats med förutsättningen att byggnationen är i gång senast i slutet av 2019.
Företaget letar efter andra alternativ, förutom kommunens förslag på Storängen. Kaj Wågdahl vill inte gå in på några detaljer, men berättar att diskussioner pågår med både Strängnäs kommun, Eskilstuna kommun och privata markägare. En ledtråd delar han dock med sig av.
‒Storängen är inte något alternativ. Vår anläggning skulle ligga bättre till åt Eskilstunahållet, antingen i Eskilstuna eller på den sidan av Strängnäs, säger Kaj Wågdahl.
Anledningen är att företaget ser Eskilstuna Strängnäs energi och miljö som en framtida leverantör. Parterna har redan tecknat en avsiktsförklaring om att Strängnäs biogas ska få röta det överskott på matavfall som behandlas i Eskilstuna. Fredrik Granlund avslöjar att Strängnäs kommun har en tomt i närheten av återvinningscentralen Kvitten som skulle kunna bli aktuell. Även Eskilstuna kommun ser gärna att ett biogasföretag etablerar sig på deras sida av kommungränsen.
‒Vi är positiva till biogas, men vi har ingen färdig plats där det bara är att sätta i gång och bygga, säger fastighets- och exploateringschefen Monica Hed Johansson.
Oavsett vilken plats det blir är tidsaspekten viktig. Det brinner i knutarna om Strängnäs biogas ska hinna hitta en ny tomt, söka miljötillstånd för den och uppföra anläggningen innan tidsgränsen för statsbidraget är nådd.
‒Vi tror att vi kan klara det, men vi måste hålla ett högt tempo, säger Kaj Wågdahl.
Från Strängnäs kommuns sida försöker tjänstemännen göra vad de kan för att ändå hjälpa företaget.
‒Jag tycker att vi har en god dialog med Strängnäs biogas och med länsstyrelsen om miljötillståndet, säger Fredrik Granlund.