Bengt Sundell, ursprungligen från Dalsland, bor sedan ett par år i det stora trähuset Dunkers station Karlberg ett par hundra metar från väg 55. Det tar inte lång tid att gissa hans favoritintressen. Väggarna är fyllda med klassiska kraftfulla bilmotiv och längs avsatser i trapphuset står rader med prydligt uppställda och ölflaskor från världens alla hörn.
‒Jag tror att det är drygt 450 flaskor. De flesta har jag smakat av och några har goda vänner tagit med från olika utlandsresor, säger han.
Vi slår oss ner i det stora rummet på övervåningen som hyser både kök och en egensnickrad bar. Bengt Sundells tidigare hustru, och numera goda vän, Ylwa Sundell serverar kaffe berättar om Bengts innovativa sidor.
‒Vi var gifta i 28 år och han är fortfarande min stora kärlek, säger hon med värme i rösten.
Motorintresset har, snart 70-åriga, Bengt Sundell haft sedan uppväxten i Dalsland.
‒Jag minns att jag fick en låda med en massa delar till en moped av min morbror när jag var tio år. Tre dagar senare körde jag på den. Det kändes kanon, säger han och garvar.
På den vägen är det. Bengt Sundell är självlärd när det kommer till mekanik och motorer. Det bara funkar när han tar sig för något och det har tagit honom på en spännande resa.
‒Jag gick åtta år i folkskola och blev tillfrågad om jag kunde börja jobba på en bilverkstad i Åmål när jag var 14 år. Det var kul och därefter flyttade jag till Göteborg och fick jobb på Renault.
I början av 1970-talet öppnade Bengt Sundell egen bilverkstad i Stockholm och började engagera sig i racing av olika former. I mitten av 1980-talet fick han jobb på en firma som sökte efter en "fullblodsmekaniker". Bengt Sundell specialiserade sig på Mercedes långfärdsbussar och arbetade med innovativa lösningar på både motor och kaross.
‒Jag är bra på det jag gör och det finns egentligen ingenting som är svårt. Saker och ting tar bara olika mycket tid, säger han.
Något som han har fått kännas vid när han under flera år jobbat som mekaniker i ett team tävlandes i klassen Super Saloon.
‒Jag körde rally några år och tävlade i banracing. Det är något alldeles speciellt med motorsport, säger han och ser fram emot dagens Formel-1 lopp från Bahrain.
För fjorton år sedan drabbades Bengt Sundell av en massiv stroke. En händelse som förändrade hela hans tillvaro.
‒Jag var på Kullbergska för att opererar mina knän när det hände. Det var riktigt illa ett tag och det tog nästa sex veckor innan jag fick lämna sjukhuset. Det var bara att börja om och lära sig saker från början igen. Jag har fått tillbaka det mesta även om jag är lite begränsad rörlighet i ena sidan.
Under åren har Bengt Sundell byggt flera banracingbilar och han visar bilder på flera av sina skapelser. Det doftar högoktanigt lång väg och det handlar genomgående om byggen med kraftfulla effektuttag. Innan vi säger hejdå går vi över till Ylwa Sundell, som bor ett stenkast bort. I hennes garage står en klassik tvådörrars Opel Ascona från 1980 med motorhuven bortplockad.
‒Den här bilen har varit med om mycket. Det var den vi drog flyttlasset hit med när det begav sig, säger Bengt Sundell.
Under året är ambitionen att den kära gamla GM-kärran ska få nytt liv med lite mer racing-dna i blodet. Bengt Sundell har redan saker och ting klart för sig.
‒Den ska utrustas med både turbo och kompressor. Jag siktar på att få ut lite drygt 500 hästar när jag är färdig, säger han och ler.