Det var en person som i maj 2013 ringde till polisen och berättade var man skulle leta efter den kungliga skatten.
I en svart sopsäck, slängd ett dike vid länsväg 555, nära byn Dingtuna utanför Västerås, låg kronan, spiran och riksäpplet som stulits i domkyrkan i Västerås ett par dagar tidigare.
När regalierna hittades fanns det en del skador på dem. Kronan hade klarat sig bäst.
Dessa värdefulla regalier var först gjorda för kung Johan III, men flyttades sedan och lades på Erik XIV:s grav. De två kungarna var bröder och deras pappa var kung Gustav Vasa.
I mars 2006 skrev tidningen Svenska dagbladet om hur hundratalet stulna kyrkoskatter hade återförts till Sverige. Det var ett stort antal norrländska kyrkor som hade drabbats och blivit av med allt från små silverljusstakar till manshöga träfigurer. Polisen i Sundsvall berättade att stölderna hade pågått i drygt tio års tid, att man gjort en omfattande kartläggning och att misstankarna hade riktats mot en man som var spansk medborgare.
Polisen kom mannen på spåren när ett silverkrucifix som stulits från en norrländsk kyrka bjöds ut till försäljning och spåren ledde till mannen. I förråd som mannen disponerade i Hälsingland hittades cirka 150 stulna föremål och i mannens bostad på Teneriffa påträffades över hundra föremål som enligt polisen stulits från svenska kyrkor, uppgav Svenska dagbladet.
2010 stals två dyrbara järnkandelabrar från Tunabergs kyrka i Nyköping. I en artikel i Södermanlands nyheter hänvisade man till Kyrkans Tidning som berättade att mer än sextio procent av de svenska kyrkoförsamlingarna drabbats av stölder de senaste tio åren. Och när det gällde just kyrkostölder så är uppklarningsfrekvensen låg, bara var femte församling lyckas få tillbaka det stulna godset, enligt Kyrkans Tidning.
Annat som är populärt att stjäla från kyrkor eller kapell är annars tak. Begravningskapellet på skogskyrkogården i Hällby i Eskilstuna blev för ett par år sedan av med 190 kvadratmeter koppartak och tvingades senare skaffa nytt tak med speciell dna-märkning.