Partier kritiska mot lagtolkning i barn- och utbildningsnämnden i Strängnäs

Att Maria Antropowa Ehrnfelt (M) greppar barn- och utbildningsnämndens klubba i partikamraten Patric Johanssons frånvaro ses inte med blida ögon av oppositionen. Det är mot lagen, menar KD och STRP.

Maria Antropowa Ehrnfelt (M)

Maria Antropowa Ehrnfelt (M)

Foto:

Övrigt2017-02-21 06:12

Patric Johansson har tagit en paus från politiken eftersom han Reaktionerna inom det egna partiet lät sig inte vänta när det blev klart att nämnden valt henne, som för närvarande är ersättare, till tillförordnad ordförande. Ordinarie ledamoten Cecilia Siösteen avsade sig genast samtliga politiska uppdrag. Lars Larsson, ordförande för kultur- och fritidsnämnden, hoppade av fullmäktigegruppstyrelsen. De anser bland annat att det är fel att ge uppdraget till en ersättare när det finns ordinarie ledamöter som kan ta över.

Men även från andra partier finns det kritik mot beslutet. Kristdemokraterna och Strängnäspartiet har skrivit en interpellation som de riktar till kommunstyrelsens ordförande Jacob Högfeldt (M). Bland annat hävdar partierna att det inte finns stöd i kommunallagen att utse en ersättare till ordförande. Dessutom får bara kommunfullmäktige besluta om en ny ordförande, det är inget nämnden kan göra själv. Begreppet "tillförordnad ordförande" finns inte ens i kommunallagen, menar de. Författarna till interpellationen vill att Jacob Högfeldt förklarar sin syn på situationen.

Även Stefan Manninen (SD), ledamot i teknik- och servicenämnden samt ersättare i kommunstyrelsen och fullmäktige, är kritisk och menar att det har gjorts ett misstag.

‒Jag tycker inte att kommunallagen är otydlig. Den särskiljer ersättare och ledamöter genomgående, säger han.

Om hans parti ska agera på något sätt vet han inte ännu, men frågan ska diskuteras bland medlemmarna.

Kristdemokraterna och Strängnäspartiets interpellation har inte framförts för Jacob Högfeldt än. Det sker först på måndagens kommunfullmäktigesammanträde. Därefter har han tid på sig att svara på frågan. Men när tidningen nådde honom på måndagen var han redan medveten om att nämndens lagtolkning har ifrågasatts.

‒När beslutet togs var vår tro att det inte spelade någon roll om det var en ersättare eller ordinarie ledamot. Men nu har jag förstått att det kanske enbart gäller för en ledamot, säger han.

Barn- och utbildningsnämnden har en vice ordförande, Torbjörn Johansson (S). Han har varit ordförande vid de två nämndsammanträden som ägt rum i februari. Men Jacob Högfeldt anser att det behövs en ordinarie, eftersom uppdraget kräver full närvaro.

Eftersom barn- och utbildningsnämnden har en tom plats ska Maria Antropowa Ehrnfelt föreslås väljas in som ordinarie ledamot på måndagens fullmäktigemöte, berättar han. Det var planerat även innan barn- och utbildningsnämnden fattade beslutet och valde henne till tillfällig ordförande.

‒Min bild är att det inte blir några konstigheter med ordförandeskapet därefter, säger Jacob Högfeldt.

Kommunen ska också titta närmare på vad som egentligen gäller för att vara mer förberedd på om liknande situationer inträffar i framtiden.

Maria Antropowa Ehrnfelt själv, som hamnat mitt i en konflikt om hur lagen ska tolkas, är inte nämnvärt berörd över situationen.

‒Om det har blivit fel är det tråkigt, men vi har inte haft något möte där jag har varit ordförande än, säger hon.

Hon tycker att det är synd att inte protesterna framkom innan hon valdes i nämnden. Samtidigt gläds hon åt att det kommer reaktioner på ett politiskt beslut.

‒Det är intressant och hoppfullt att folk engagerar sig i politiska frågor. Det bådar gott för framtiden, säger hon.

Så lyder lagen

Kommunallagen kapitel 6, § 15:

"Fullmäktige ska bland nämndens ledamöter välja en ordförande och en eller två vice ordförande. Dessa utgör tillsammans nämndens presidium. Fullmäktige bestämmer tiden för uppdragen."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!