Räddningstjänsten vill utbilda Selaöbor

Boende på Selaön och Ringsö kan få en gratis utbildning i att rädda liv och släcka bränder. Det meddelar räddningstjänsten i Strängnäs som nu söker civila insatspersoner, CIP.

Frank Granath

Frank Granath

Foto:

Övrigt2017-08-01 13:04

Stallarholmen har inte haft en deltidsbrandkår på många år, och kommer troligen inte att få det i framtiden heller.

‒Det är det beslut som politikerna har fattat för länge sedan. Nu tittar vi på andra lösningar, säger Frank Granath, brandmästare i Strängnäs kommun.

I flera andra kommuner i Sverige används systemet med civila insatspersoner, CIP. Det är människor som fått en grundläggande utbildning i att göra en första insats på en olycksplats, till exempel en brand eller en trafikolycka.

Alla CIP-personer som befinner sig inom ungefär fem minuters avstånd från en olycksplats får ett sms med koordinater och kort information om vad som hänt. De som som väljer att svara på meddelandet, för det är valfritt varje gång, blir sedan räddningstjänstens ögon och öron på platsen tills det att räddningsstyrkan kommer fram. Om det är möjligt och personen inte utsätter sig själv för fara kan hen påbörja räddningsinsatsen, till exempel med hjärt- och lungräddning eller enklare släckningsarbete.

Nu planerar räddningstjänsten att sjösätta CIP-systemet på Selaön och Ringsö.

‒Det tar nästan 45 minuter för styrkan i Strängnäs att ta sig till Ringsö. Men vid till exempel ett hjärtstopp handlar det om minuter, så en CIP-person kan verkligen rädda liv, säger Frank Granath.

Nu är han på jakt efter frivilliga. Utbildningen är en–två dagar lång och helt kostnadsfri. Även de som bara är sommarboende i området är välkomna att gå den. Alla som anmäler intresse till honom kommer att bjudas in till en informationsträff för att få svar på alla sina frågor. Själva kurstillfället är planerat att äga rum i september.

‒Om det här blir lyckat kanske vi inför det på fler platser, till exempel Fogdö, säger Frank Granath.

I samband med utbildningen får CIP-personerna första hjälpen-utrustning och brandsläckare, men de får inte något betalt för sina eventuella insatser. När en CIP-person agerar blir hen olycksfallsförsäkrad via brandskyddsföreningen.

Vill du veta mer om CIP?

Vill du bli CIP på Selaö eller Ringsö, eller bara veta mer om hur det fungerar? Mejla frågor eller intresseanmälan till frank.granath@strangnas.se eller ring 0152-291 69. Det finns även mer information på Facebooksidan Räddningstjänsten Strängnäs.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!