Att spela Ted Gärdestads låtar efter hans tragiska bortgång var inte alltid en självklarhet. Peter "Peppe" Maier är en av medlemmarna i bandet Rock'n roll Machine, eller "Maskinen", som spelade tillsammans med Ted Gärdestad under 90-talets början.
‒Många hörde av sig och tyckte att vi skulle fortsätta spela hans låtar, men det kändes inte bra. Men efter långa diskussioner om hur det skulle göras med respekt för Ted så bestämde vi att vi skulle göra det, säger han.
Det resulterade i en hyllningskonsert på Holmberget 2011, efter det har det fortsatt i form av en turné runtom i landet med runt 60 spelningar.
På fredag är det dags igen, då bandet spelar i Thomas Arena i Strängnäs. Då kliver Kjulabon Peter Maier och Strängnäsborna Tomas Kyhlström och Gunnar "Gurkan" Frid upp på scenen tillsammans med kollegorna i 13-mannabandet.
Bandet startade som coverband och kom i kontakt med Ted Gärdestad i början av 90-talet. De började med hemliga konserter där det inte annonserades ut att Ted Gärdestad skulle vara med, då hans psykiska hälsa hade blivit sämre. Ted Gärdestad led av schizofreni under sina sista år och tog sitt liv 1997.
Åtta av medlemmarna som spelade tillsammans med Ted Gärdestad i början av 90-talet spelar fortfarande i bandet.
‒Då var det inte lika välkänt utåt hur han mådde. Man pratade inte öppet om sjukdomen på samma sätt, säger Tomas Kyhlström.
‒Hans bror Kenneth har sagt att vi i bandet var som en skyddsmur när det blev för mycket, när många kom fram och ville ta bilder. Han var väldigt obekväm med kändisskapet. Han förstod att det var tvunget men gillade aldrig den biten. Men när han väl var uppe på scenen var det som att alla hans bekymmer försvann, det var vid sidan av scenen som man märkte att han inte mådde bra, säger Peter Maier.
Kenneth Gärdestad, som skrev texterna till broderns låtar, har flera gånger dykt upp för att lyssna när bandet spelar.
Hur tror ni att Ted skulle känna om han hörde era spelningar?
‒Jag tror att han skulle vara glad att vi använde hans arr, han var väldigt noga med det. När vi repade med honom kunde han avbryta och säga "gitarristen, det ska vara ett fiss där". Han hade ett otroligt öra för det där, säger Peter Maier.
Trots att Ted Gärdestads musik kan låta enkel så är den enligt bandmedlemmarna mycket kompetent skriven, något man märker när man ger sig på att spela den. De pratar också om den stora gemenskapen som finns mellan medlemmarna i bandet.
‒Första gången jag spelade Teds musik med bandet så blev jag frälst, jag får nästan gåshud när jag tänker tillbaka på det, säger Gunnar Frid.
Vad är det som gör att Ted Gärdestads musik fortfarande är så populär?
‒Det är svårt att sätta fingret på. Den är väldigt naken, dels musiken men också Kenneths texter, de kryper nära inpå. Texten och musiken är omtyckt både nu och då. Även om medelåldern på spelningarna har gått upp så brukar det vara en stor variation bland publiken, med både unga och barn, säger Tomas Kyhlström.
‒Texten och musiken förmedlar mycket kärlek, och man kan leva in sig i dem, säger Gunnar Frid.
‒Jag trodde att den känslan skulle vara svår att förmedla på konserterna, men det är den inte. Det är musiken som gör det, fyller Tomas Kyhlström i.