Tillgängligheten varierar hos vårdcentralerna

Har du svårt att komma fram till vårdcentralen via telefon? Det kan nämligen variera rejält i länets primärvård, visar ny statistik gällande telefontillgänglighet.

Dessa vårdcentraler var bäst respektive sämst på att svara i telefon i januari månad 2016 respektive 2017.

Dessa vårdcentraler var bäst respektive sämst på att svara i telefon i januari månad 2016 respektive 2017.

Foto:

Övrigt2017-03-01 05:30

Behöver du hjälp av sjukvården så är förutsättningarna olika i länet för att komma fram via telefon för att få en tid på vårdcentralen.

Det visar statistik på telefontillgängligheten hos Sörmlands 27 vårdcentraler.

En mindre vårdcentral som den i Mariefred hade till exempel 100-procentig tillgänglighet både i januari och februari i år samtidigt som Smeden i Eskilstuna, också den en mindre vårdcentral, hade 55 procents tillgänglighet i februari. Alltså kom nästan varannan patient inte ens fram på telefon.

Från första januari blev primärvården avgiftsfri i Sörmland. För vissa vårdcentraler har detta haft betydelse i form av ökad belastning.

Totalt har Sörmlands vårdcentraler fått 12000 fler telefonsamtal i januari 2017 jämfört med samma månad förra året. I februari var emellertid ökningen enbart 4000 samtal, enligt Asghar Farahani Shiviari, hälsovalschef på landstinget.

– Problemen vi såg i januari avtog i februari, men vi har haft en växande telefoni under flera år, säger han.

I sammanhanget påminner han om att Sörmlands invånarantal också vuxit från cirka 269000 invånare år 2010 till cirka 285000 invånare i dag.

– Det kräver också anpassningar. Det vi kan göra är att se till att vi har rätt bemanning, det är första steget, säger Asghar Farahani Shiviari. Sedan måste man se ifall man kan använda webblösningar för att inte belasta telefonerna.

Det är verksamhetschefen på varje vårdcentral som ska besluta om vad som behöver göras, konstaterar han. Och där finns en rad varianter.

– Vissa använder alla sina sjuksköterskor för att svara i telefon tidigt på morgonen innan de går till sina ordinarie jobb. Vissa vårdcentraler använder sig av sajten 1177.se där man kan logga in och beställa recept och boka tider.

Men det största problemet är ändå bemanningen, menar Asghar Farahani Shiviari. En av de vårdcentraler som ligger sämst till i tillgänglighet per telefon är Linden i Katrineholm, länets fjärde största vårdcentral efter Fröslunda, Tunafors och City i Eskilstuna.

Enligt landstingets egen statistik på telefontillgänglighet hade vårdcentralen Linden 56 procents tillgänglighet i januari, i februari något bättre, 69 procent. I snitt är det näst sämst i Sörmland just nu.

Vårdcentralerna Smeden och Tunafors i Eskilstuna har haft sämre siffror än så, 55 procent under februari 2017 respektive 53 procent i maj 2015. Men bottenrekordet de senaste två åren är ändå Vår Vårdcentral i Katrineholm som enbart hade 45 procents telefontillgänglighet i november förra året.

Landstingets mål för tillgänglighet är 90 procent.

– Problemet är att det ringer fler efter nyår då det blev avgiftsfritt på vårdcentralerna, sedan har vi sjuksköterskor som nyligen slutat och nya som börjat och är under inskolning, säger Ulla Jordán, enhetschef på vårdcentralen Linden.

I januari 2016 ringdes 5069 samtal till Linden, att jämföra med 6862 i januari 2017. Alltså inkom 1793 samtal fler i år än förra året, en ökning med hela 35 procent.

– Vi håller på och förbereder ett förbättringsarbete gällande flöden i vården som vi hoppas komma i gång med inom ett par veckor.

Ulla Jordán berättar att alla sjuksköterskor som är i tjänst på Linden bemannar telefonerna på morgonen och att hundratals samtal kommer in varje dag.

– Det här är beklagligt, men det ska ju också ske en medicinsk prioritering av dem som ringer in, det får man inte glömma och jag är uppriktigt ledsen att vi inte räcker till, säger Ulla Jordán.

I just Katrineholm har landstinget gjort särskilda mätningar av telefontrafiken under februari, berättar Asghar Farahani Shiviari. Totalt kom 12500 samtal in till Katrineholms tre vårdcentraler då. Dessa samtal rings av 5400 unika nummer, vilket betyder att varje nummer i snitt ringer 2,5 gånger per månad.

– Vi har gjort en topplista på de nummer som ringer mest. Någon har ringt 109 gånger till en vårdcentral på en månad, det innebär fyra samtal från det numret per dag, säger Asghar Farahani Shiviari.

Anledningen till mätningen är att hitta individerna bakom numren och eventuellt ringa upp dem, fråga om de har några särskilda medicinska behov som vården kan bemöta.

– Vi börjar närma oss en miljon samtal per år i Sörmland och varje dag besvarar drygt 100 sköterskor telefonsamtal i hela primärvården. Det är väldigt stor efterfrågan via telefon.

Ändå vågar inte Asghar Farahani Shiviari dra några slutsatser om effekterna av avgiftsfriheten från första januari ännu.

– Vi har sett en viss ökning och sedan en avmattning efter den första månaden. Det är för kort tid för att dra några slutsatser. Men antalet besök på vårdcentralerna har också ökat med 8000 besök mellan januari och februari, säger Asghar Farahani Shiviari. Produktionen i primärvården har alltså ökat.

De har sämst tillgänglighet via telefon

Sämst att svara i telefon under januari och februari 2017 är vårdcentralerna Smeden i Eskilstuna (där 59 procent av de som ringde kom fram), Linden och Vår Vårdcentral, båda i Katrineholm (båda 63 procent), City i Eskilstuna (67 procent).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!