– Ridsport i sig innebär ingen större risk för smittspridning, det visar erfarenheter från de aktiviteter som kunnat vara igång under vår och försommar, säger förbundsläkare Margaretha Rödén, på presskonferensen under onsdagen.
Tävlingar kan arrangeras enligt reglementet även för seniorer från den 14 juni. Och det i samtliga grenar utom hoppning. Där kommer antalet startande begränsas till 50 per klass. Men det är ändå en bättre tolkning för föreningarna än när beskedet kom att barn- och ungdomstävlingarna kunde dras igång i början av den här månaden. Föreningar som tidningen kontaktade då trodde att de skulle förlora pengar eftersom 50-personsgränsen skulle ätas upp av funktionärssidan.
Många av de beslut som togs då tävlingsstoppet för yngre ryttar drogs bort, finns dock kvar. Som att alla tävlingar måste ske utomhus utan publik, att kafeterior hålls stängda och att man inte har några prisutdelningar.
Än så länge finns det heller inga förändringar vad gäller restiden för de som inte är elitryttare. De får tävla i det egna distriktet och inom en radie av 15 mil till tävlingsplatsen.
Till elitkategorin räknas personer som har ridsporten som sin huvudsakliga inkomstkälla, liksom landslagsryttare.
– Vi vill ge dem som gör en satsning mot mästerskap på alla nivåer en möjlighet att göra det. I vår sport är det inte alltid ålder som är avgörande för var man befinner sig i sitt tävlande, säger förbundets ordförande Ulf Brömster.