Efter branden: Vasaloppet rÀddas med 40-talsteknik

Vasaloppsveckan Ă€r rĂ€ddad – trots att allt material brunnit upp. Men det blir en annan inramning, som uppvĂ€rmning av blĂ„bĂ€rssoppa likt man gjorde pĂ„ 1940-talet.
–RĂ€kna med en annorlunda upplevelse bredvid arenan, sĂ€ger Vasaloppets vd Johan Eriksson.

Vasaloppsstarten i mars i Ă„r. Arkivbild.

Vasaloppsstarten i mars i Ă„r. Arkivbild.

Foto: Ulf Palm/TT

Skidor2022-11-08 06:00

Det var i torsdags kvÀll som Vasaloppets centrallager brann upp. NÀstan allt material, som under Ärtionden byggts upp för att genomföra Vasaloppets vintervecka, Àr borta.

Efter nÄgra omskakande och jobbiga dygn meddelar Johan Eriksson nu att vinterns skidklassiker blir av.

– Vi kommer att fixa detta, men resan dit kommer att vara annorlunda och det kommer krĂ€vas hĂ„rt arbete.

Johan Eriksson fortsÀtter:

– Vi kan lova skidspĂ„r, blĂ„bĂ€rssoppa och en fin upplevelse lĂ€ngs skidspĂ„ret. Men allt omkring kommer att bli annorlunda. Vi stĂ„r nu med tvĂ„ tomma fickor, utan nĂ„got material.

Han berÀttar att det bland annat saknas staket, skotrar och tusentals skyltar som suttit vid spÄren. Den klassiska mÄlportalen frÄn 1923 Àr borta. Men allra tyngst Àr alla speciallösningar som Àr förstörda dÀr ett exempel Àr de stora rostfria tankarna.

Som pÄ 1940-talet

Tidigare mÄngÄrige generalsekreteraren Rolf Hammar berÀttar om hur Vasaloppet i Ärtionden Äkte runt i landet och köpte in stora rostfria tankar av mejerier som skulle lÀggas ned. Dessa tankar som anvÀnts till vÀtska för Äkarna Àr nu borta.

– Det gĂ„r inte att ringa en leverantör och be om en blĂ„bĂ€rskokare för 16 000 deltagare. Det finns ingen som Ă€r sĂ„ galen att man tillverkar det. DĂ€rför fĂ„r vi rĂ€kna med "handmade". Vi kan fĂ„ gĂ„ lĂ„ngt tillbaka i tiden och leta upp gamla pannmurar igen och elda blĂ„bĂ€rssoppan med ved, sĂ€ger Johan Eriksson och liknar det vid hur det kunde gĂ„ till pĂ„ 1940-talet.

Skakat Mora

Rolf Hammar sÀger det som mÄnga Morabor tÀnker just nu:

– Det Ă€r sĂ„ jĂ€vla sorgligt, att man har svĂ„rt att hĂ„lla tillbaka tĂ„rarna, sĂ€ger han.

Han fortsÀtter:

– Mycket har byggts upp under Ă„rtionden. Men det Ă€r himla tur att nuvarande Vasaloppsledningen har en sĂ„ positiv instĂ€llning att fixa detta.

Johan Eriksson berÀttar om alla pensionÀrer som i helgen tog sig ut till brandplatsen.

– Det var Ă€ldre farbröder och tanter som nĂ€stan inte kunde kliva ur bilarna och fĂ„tt skjuts frĂ„n hemmet eller sina bostĂ€der med alla sina hjĂ€lpinsatser. DĂ€r stod de med sina rullatorer och bevittnade det de sjĂ€lva byggt upp under Ă„rtionden. De erbjöd att hjĂ€lpa till med sina erfarenheter. Det var enorma scener som vĂ€rmde i hjĂ€rtat, sĂ€ger Johan Eriksson.

GrÄter nÀstan

Han berÀttar ocksÄ om skidloppsarrangörer runt om som i vÀrlden som i helgen erbjudit att hjÀlpa till. Erbjudande om stöd har Àven kommit frÄn exempelvis Svenska Skidspelen, Stockholm Marathon och Göteborgsvarvet.

– Det har varit ett enormt fint stöd utifrĂ„n. Det Ă€r nĂ€stan sĂ„ jag börja grĂ„ta nĂ€r jag pratar om detta. Det Ă€r jĂ€ttefina gester, som vi nu tar till oss.

TT: Vad kan vanliga mÀnniskor göra för att hjÀlpa Vasaloppet?

– AnmĂ€l er till nĂ„got av vĂ„ra lopp, svarar Johan Eriksson och berĂ€ttar att i dag har 32 000 anmĂ€lt sig till Vasaloppets vintervecka. MĂ„let Ă€r över 50 000 deltagare.

TT: 2020 bidrog snöbristen till en extra kostnad pĂ„ drygt tio miljoner. Åren 2021–2022 prĂ€glades loppen av pandemin. Hur klarar ni alla motgĂ„ngar ekonomiskt?

– NĂ€r det gĂ€ller branden har vi trĂ€ffat vĂ„r skadereglerare. Vi hoppas att det ska fungera att fĂ„ hjĂ€lp och stöd ekonomiskt. Just ekonomiskt Ă€r det inte riktigt greppbart hur det kommer att slĂ„, sĂ€ger Johan Eriksson.

RĂ€ttad: I en tidigare version av den hĂ€r texten angavs felaktigt anmĂ€lningsrekord i faktarutan. RĂ€tt ska vara 2018 och 17 041 deltagare.

Fakta: Loppen under Vasaloppets vintervecka 2023:

24 februari: Vasaloppet 10

25 februari: Tjejvasan

26 februari. Öppet spĂ„r 90 km, Ungdomsvasan

27 februari: Öppet spĂ„r 90 km

28 februari: Vasaloppet 45

3 mars: Stafettvasan, Nattvasan 90, Nattvasan 45.

4 mars: Vasaloppet 10

5 mars: Vasaloppet 90 km.


Fakta: Vasaloppet

+ Vad?

Vasaloppet Àr vÀrldens Àldsta och största lÄnglopp pÄ skidor.

+ Var?

Loppet Àr nio mil mellan SÀlen och Mora.

+ NĂ€r?

Med nÄgra fÄ undantag, som exempelvis 2015 dÄ VM i Falun gick den söndagen, körs alltid Vasaloppet första söndagen i mars.

+ AnmÀlningsrekord

2018 var det 17 041 deltagare anmĂ€lda till Vasaloppet.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!