Jerker funderar – Smederna prisas

Smederna är kvartalets profil – succélagledaren Jerker Eriksson funderar på sin framtid och öppnar för tidigare publikfavoriter.

Jerker Eriksson lyfter SM-pokalen för tredje året i rad.

Jerker Eriksson lyfter SM-pokalen för tredje året i rad.

Foto: Mikael Fritzon/TT

Speedway2019-10-11 11:33

Hyllningarna till guldmakare Eriksson och Smederna har varit massiva efter krossen i Målilla för drygt två veckor sedan.

Den stora slutspelssuccén, med ett tredje raka SM-guld efter en överlägsen finalvinst mot Dackarna, var oslagbar när juryn för kvartalets idrottsprofil hade sagt sitt. Mästarklubben från Eskilstuna får nu utmärkelsen för årets tredje kvartal.

– Trevligt och stort! Det är kul att vi uppmärksammas för det vi presterat, det blir man stolt över och så är det alltid roligt att få priser, säger guldmakaren Jerker Eriksson.

Eriksson återvände till Smederna som lagledare inför säsongen 2017. Han ville bygga "sitt" lag med rätt förare, entusiasm, fingertoppskänsla och passion. Redan första året räckte det till ett guld. Sedan blev det ett till – och ett till.

–  Det är svårt att ta in. Men det är kul att göra något bra, det är därför man håller på. Sedan tycker jag om att vinna, säger Jerker och fortsätter:

– Självklart har jag gjort bra saker. Sedan har vi haft det rätta flytet, rätt folk runt omkring och rätt förare. Det är många småsaker som gjort att vi klarat det här. Vi har lyckats få gubbarna extra taggade när det väl gäller och vi har haft marginalerna med oss. Vi har också bara fokuserat på oss själva. Jag skiter i vad andra gör.

Stannar du som lagledare nästa säsong?

– Vi har inte pratat något om det ännu. Speedway är alltid roligt men det är många faktorer som spelar in. Jag har familj och jobb också. Jag vill höra vad klubben har att säga men att få ihop laget är prio ett. 

Hur tänker du kring det?

– Vi vill behålla så många som möjligt. Vi vet att "Freddan" (Fredrik Lindgren) inte ska köra i Sverige och då måste vi ersätta honom med någon som kan fylla hans tomrum och det är inte det lättaste. Sedan bygger vi från det.

Någon ex-smed och tidigare publikfavorit kan bli ersättaren som söks.

Niels-Kristian Iversen?

– Det skulle kunna vara ett alternativ, säger Eriksson.

Matej Zagar?

– Det skulle kunna vara ett alternativ.

Grigorij Laguta?

– Det skulle också kunna vara ett alternativ. Det som ligger honom i fatet är Rysslandsmatcherna.

Finns det någon förare som du gärna skulle värva?

–  Jag har alltid velat ha Emil Sayfutdinov i laget. Men det finns inte så stort intresse från honom att köra i Sverige och om man lyckas få honom intresserad är det ganska stora pengar det handlar om, säger Jerker Eriksson.

Gleb Chugunov är den ende smedföraren som har kontrakt över nästa säsong. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!