Smederna kan inte betala ut förarlöner i tid

Mästarklubben Smederna kan för tillfället inte betala ut löner i tid till sina guldhjältar. Det kan tidningen avslöja i dag.

Smederna ligger efter med betalningen till sina förare.

Smederna ligger efter med betalningen till sina förare.

Foto: Henrik Montgomery

Speedway2019-10-03 15:19

För några dagar sedan skickade klubben ut ett brev till förare i elitlaget samt allsvenska Team Rapid. I brevet står det bland annat att Smederna har brist på likvida medel. Anledningen ska vara publiktapp med mera. Klubben har för avsikt att 70 procent av förarskulderna ska vara betalda under oktober. I brevet står det också att Smederna ber om ursäkt för förseningen och hoppas allt ska vara löst så snabbt som möjligt.

Men att klubben inte kan betala sina förare avvisar ordföranden Tobias Spångberg. 

– Det är absolut inte så. Vi betalar förarna kontinuerligt. Vi har gått ut till förare och sagt att de ska få betalt men att det kommer vara med några dagars försening, säger Spångberg.

Vad beror det på?
– Därför att förarna kostar varje match. Vi har inte budgeterat för att ta ett SM-guld. Finalen som blev ett fint event  med mycket folk och bra väder gjorde vi ett litet plus på hemma. Men det täckte inte bortamatchen, speciellt inte när de körde så bra och tog så många poäng. Vi har en budget som ska gå ungefär plus minus noll och då  kan det vissa gånger uppstå likviditetsproblem.

Efter tre raka SM-guld kan det, åtminstone utifrån, se anmärkningsvärt ut att ni inte kan betala förarnas löner i tid?
– Om vi kör kvartsfinal, semifinal och final blir det mer pengar ut än in. Men det är klart att vi vill vinna SM-guld, säger Spångberg.

Har ni inte fått in mycket från sponsorer ?
–  Många sponsorer går in och ger en extra peng när vi tar oss till slutspel men det täcker ändå inte. I vår sport, jämfört med exempelvis fotboll och ishockey, är det inte lönsamt att vara bra. Det är inga vinstpengar för ett SM-guld. Fotboll och hockey har även väldigt bra tv-avtal jämfört med speedwayen.

Smederna hade budgeterat med strax över tusen betalande åskådare per match den här säsongen.

– Hade vi haft mer publik hade vi haft mer i kassan från början och när ni som dagstidning visade matcherna kanske folk suttit hemma i stället för att åka ut till arenan.

Vad säger förarna om att de inte får betalt i tid?
– Jag tror generellt, men det är bara vad jag tror, att det inte är ovanligt att det släpar och att de flesta är nöjda med att vi kommunicerar med dem.

När är allt betalat?
– I närtid som jag ser det. Vi betalar fakturorna direkt när de förfallit. 

Är det ekonomisk kris i Smederna?
– Nej, absolut inte, säger Tobias Spångberg.

Smederna har även kallat till extra årsmöte 24 oktober.

– Det är vissa stadgar vi vill ändra. Bland annat räkenskapsåret, det ska bli lättare att bokföra och stämma av med alla andra klubbar i ESS (Elitspeedway Sverige), och att det inte ska gå att sitta i styrelsen  och få lön eller arvode från bolag samtidigt, säger Spångberg.

Przemyslaw Pawlicki, Gleb Chugunov och Fredrik Lindgren var alla med och körde hem Smedernas tredje raka SM-guld.
Przemyslaw Pawlicki, Gleb Chugunov och Fredrik Lindgren var alla med och körde hem Smedernas tredje raka SM-guld.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!