Schemaförändringar och färre delade turer har starkt bidragit till den förbättrade sjukstatistiken inom hemtjänsten MÅS. Det säger undersköterskorna Anette Johansson, Rebecca Blomqvist och Anna-Karin Söderström.
‒Under förra året fick vi ganska ofta försöka få tag i vikarier från bemanningsenheten eller förlita oss på egna schemalediga medarbetare när någon sjukskrev sig. De flesta av våra vikarier är superduktiga, men det blir svårare att planera och inte samma kontinuitet som att ha egen personal i drift, säger Anette Johansson som också fungerar som gruppledare.
Tidigare var personalen i hemtjänsten MÅS uppdelad på tre stora grupper. Sedan förändringsarbetet för att minska sjukfrånvaron drog igång har det i stället delats in i fem mindre enheter.
‒Det har gjort skillnad. Det känns som att fler medarbetare pratar med varandra och vill vara med och tycka till, säger Anna-Karin Söderström.
De är alla ense om att Aida Jakupovics engagemang i personalen och hennes arbete med att jobba förebyggande för att minimera arbetsskador har varit lyckad.
Några av de som varit långtidssjukskrivna har slutat sin anställning, medan andra har kommit tillbaka, helt eller på deltid. Korttidssjukskrivningar har minskat genom ett tydligare engagemang i individen. Det kan till exempel handla om fler uppföljande samtal om sjukfrånvaron från chefen på ett tidigt stadium. Bara att få en deltidssjukskriven medarbetare att gå upp i tid och börja arbeta mer ses som en framgång.
‒Aida har engagerat sig enormt i personalen. Hon är tillgänglig och bra på att fånga upp folk. Är någon sjuk så ringer hon för att kolla läget. Det är bra. Det känns som hon är engagerad, säger Rebecca Blomqvist.