– Jag har alltid haft ett stort hästintresse och fött upp många hästar hemma på vår anläggning, säger Sundbyholmstravet nye vd och arenachef Jörgen Carlström.
Efter att i flera år drivit en veterinärklinik med inriktning på rehabilitering behövde han förstå mer kring träning av de travhästar han kom att arbeta med. Först blev det en träningslicens och för två år även en kusklicens.
– Jag älskar pirret kring tävlingsmomentet. Det är en otrolig känsla att få sitta bakom en häst som du själv dragit ut, fött upp och sedan gjort allt jobb med. Att sedan rulla ut i sulkyn på banan, komma upp bakom startbilen och fräsa iväg. Det är nog det häftigaste du kan göra… med kläderna på, säger han och skrattar.
Men hans stora passion är egentligen reining – där han även varit landslagsledare.
– I tonåren höll jag på med hästhoppning och av en slump blev det westernridning i den gren som kallas reining. Det är en fantastisk sport, som en fartfylld form av dressyr.
Jörgen Carlström tillträdde sin nya tjänst första mars men starten har varit allt annat än vad han väntat sig.
– Det finns garanterat de som haft en lättare start än vad jag haft men jag är van vid förändringsarbeten. Det har helt klart varit en speciell situation men det är ändå glädjande att vi kan fortsätta vara igång med travet utan publik. Så länge vi kan hålla igång sporten är det tiotusentals småföretagare som faktiskt kan fortsätta att bedriva sin verksamhet vidare.
För Sundbyholmstravet är i dagsläget all publik- och sponsoraktivitet borta. Likaså restaurangverksamheten på publikplats.
– Vi har väldigt strikta regler från Svensk Travsport. Vi är enbart en arbetsplats idag. Det är bara de aktiva, skötare och tränaren som får vara kring hästen. Resten är borta. Så det är klart att det blir ett stort ekonomiskt avbräck för oss.
Det ekonomiska tappet under pandemin vill han helst inte prata om men det är ju klart kännbart.
– Jag vill inte prata några siffror men tack vare att vi får vara igång som arrangör kommer de intäkter från ST göra att vi klarar oss. Sundbyholms travet har dessutom en god ekonomi vilket betyder att vi kommer att ta oss igenom det här även om de nuvarande reglerna fortsätter några månader till.
Tävlingsdagarna som har drabbats är bland annat en handfull ridtävlingar på innerplan och Katrineholmsdagen som förknippas starkt med Långfredagen.
– Ridsportförbundet följer en annan linje än travet, då det klassas som fritidsverksamhet. Så där har vi under våren tvingats ställa in flera meetings. När det gäller Katrineholmsdagen skjuts den upp till nästa år och de andra kommundagarna försöker vi flytta till hösten. Däremot körs Hästägardagen som planerat, men utan publik.
Hans förhoppning är dock att Fyraåringsstestet, som lockar väldigt mycket människor till Sundbyholmstravet, kan genomföras i mitten av juli som tidigare år – med publik. Likaså Breeders Crown under hösten.
Precis som många andra företag satsar även travet digitalt.
– Det pågår en satsning på intern-tv från Svensk Travsport. Här på Sundbyholm tittar vi lite närmare på livesändningar via sociala medier där tanken med dagens teknik är att göra travsporten lite mer som Formel 1. Där kan du följa snacket mellan förare och depå, tidtagningar och kameran på bilarna. Där tror jag att travet har mycket att lära när det gäller att komma närmare utövarna. Använder vi den här tiden för att ställa om tror jag att det kan bli jätteintressant, menar Carlström.
Samtidigt vet han också vilka utmaningar som sporten står inför.
– Publiken måste vi få tillbaka till arenan. En annan utmaning är att få en bättre generationväxling bland de aktiva. Vi måste minska svårigheterna med att komma igång så att det kan bli fler b-tränare runt Sundbyholm. På ridsidan har de kommit mycket längre och har enklare inackorderingslösningar som i slutändan gör att du på ett helt annat sätt kan kombinera familjelivet med några timmar i stallet.
På sikt hoppas Jörgen Carlström att Sundbyholmstravet blir en blomstrande hästarena med ännu mer utbyggt och blandad hästsport. Samtidigt som de kan använda arenan till större evenemang och vara viktig plats för regionen.