Valde hästkrafter i stället för världskända olivoljan

I början av 60-talet lämnade Fernando Di Luca italienska östkusten för att sätta sig på en Lambretta till Sverige. Här träffade han kärleken och några år senare introducerade han även olivoljan för hela svenska folket. Resten är som det kallas historia. Men trots att framtiden var utstakad för hans barnbarn Philip Wahlström Di Luca fastnade han i stället för trav och i dagsläget toppar han listan över landets bästa unga tränare.

Philip Wahlström Di Luca valde travet före familjeföretaget Zeta där hans välkände morfar Fernando Di Luca är grundare.

Philip Wahlström Di Luca valde travet före familjeföretaget Zeta där hans välkände morfar Fernando Di Luca är grundare.

Foto: Arkivbilder

Trav2021-11-13 06:36

Livsmedelsföretaget Zeta och familjen Di Luca. Känns dessa namn igen?

Några har säkert ringlat deras olivolja över salladen samtidigt som företagets tv-reklam rullats på tv:n – andra inte. 

Resan som Fernando Di Luca påbörjade 1961 blev senare det kända familjeföretaget som fått svenskarna att älska de nya smakerna från Medelhavets kök. 

Även om det var motigt i början med olivoljan, som på den tiden i Sverige bara såldes som laxermedel på apoteket, fick de i stället framgång med majsoljan i början av 70-talet. Det ledde i sin tur till att landets livsmedelskedjor några år senare vågade ta steget och satsa på oljan som framställs ur frukterna från olivträdet. 

Fernandos barnbarn Philip hade sin framtid utstakad men i stället har han valt att satsa på en helt annan karriär.

– Det var väl egentligen familjeföretaget man var född till att jobba med. Men jag ångrar inte en sekund att jag valde travet i stället, säger Sundbyholmstränaren Philip Wahlström Di Luca som har sin verksamhet i Norrby Säteri utanför Tystberga.

Då hela familjen är engagerad i företaget – som snart funnits i 50 år – har Philips åtaganden bara stannat vid att vara smakråd.

– Verksamheten ligger såklart varmt om hjärtat och det är en fantastisk resa som familjen gjort. Jag är såklart evigt tacksam för det men jag är bara med när det ska provas ut nya produkter och de vill ha mina åsikter.

undefined
Sundbyholmstränaren Philip Wahlström Di Luca toppar listan över landets bästa proffstränare – 25 år och yngre.

Och med facit i hand var det nog ett klokt val att satsa på hästarna då han efter flera år hos Jörgen Westholm och Björn Goop nu rankas som landets bästa travtränare upp till 25 år.

Under året har Wahlström Di Luca tagit 13 segrar i rollen som proffstränare där han varit med och kört in drygt 650 000 kronor.

– Vi är i en uppstartsfas men jag tycker ändå att vi har hittat ett grundkoncept som fungerar. Det har blivit några segrar trots våra få starter under året men det har också gjort att segerprocenten är väldigt hög (25 procent).

Nyligen blev hans Dallas Brick fyra när Sundbyholmstravet arrangerade dubbla V75. Men 25-åringen, som ursprungligen är en Stockholmskille, siktar högre än så.

– Målet är såklart att vara med i de riktigt stora loppen men jag är fortfarande ung och hoppas att det kommer i framtiden, säger proffstränaren som var med om en imponerande seger förra året på självaste julafton då han vann på hemmabanan med egentränade hästen Zenit Brick. 

Efter några starter i början av 2021 har det sedan i mars varit knäpptyst om stjärnhästen som inte startat något mer.

– Anledningen att vi fick hit "Zenit" till stallet igen var att min gammelmorbror Anders Bredberg både äger och är uppfödare till hästen. Hästen gjorde tidigare bra i från sig hos Timo Nurmos men ådrog sig en gaffelbandsskada och det är väl den som har spökat ett tag efter det.

Men nu ser det aningen ljusare ut för gulddivisionshästen, som dragit in 5,2 miljoner genom åren, då en comeback ligga nära.

– Vi har tagit det lugnt med honom ett tag men han är i gång nu och tränar för fullt. Om han fortsätter att kännas bra blir det nog start innan året är slut, avslutar Philip Wahlström Di Luca.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!