Larm om orimlig arbetsbelastning på socialkontoret

Larm om orimlig arbetsbelastning på socialkontoret

Strängnäs
Lästid cirka 5 min

Personer som arbetar inom socialtjänsten i Strängnäs larmar om en helt ohållbar arbetssituation. Nästan en tredjedel av barnavårdutredningarna har försenats. En Lex Sarah-anmälan har gjorts, men risken för att problemen kvarstår är stor enligt tidigare medarbetare tidningen har talat med.

I Sverige har varje barn rätt till en trygg uppväxtmiljö.

I vissa fall kan inte barnets förälder eller vårdnadshavare ge dem den möjligheten. Då kan barnet omhändertas enligt LVU, Lagen om vård av unga, även om barnets vårdnadshavare motsätter sig det.

Ett sådant beslut kan vara otroligt tufft för både barn och vuxna, men krävs ibland för att ett barn inte ska fara illa.

Det är socialnämnden i en kommun som handlägger LVU-beslut. För att bland annat se till att processen ska bli så kort och smärtfri som möjligt för en familj, finns en lagstadgad tidsgräns. En barnavårdsutredning, som ska ligga till grund för ett LVU-beslut görs av socialtjänsten, får maximalt ta fyra månader.

I fjol misslyckades socialtjänsten i Strängnäs kommun att hålla den tidsgränsen i drygt 30 procent av fallen.

undefined
På socialtjänsten i Strängnäs har antalet pågående utredningar ökat med mer än hundra från 2022 till 2023. Räknat till den 12 december var antalet pågående utredningar 268 stycken.

Arbetssituationen har minst sagt varit tung för socialtjänsten i Strängnäs de senaste åren. Antalet nytillkomna placeringar enligt LVU har ökat markant. Något som ökat kraftigt bara i år är placeringar på institution enligt LVU. I januari förra året hade socialtjänsten hand om tre sådana ärenden. I november var det 17 ärenden.

– Det är oroande. Utvecklingen sker inte bara i vår kommun, utan även i kommuner som är närliggande till de platser där denna typ av problem började, säger socialnämndens ordförande Thord Modin (S).

Medarbetare påverkas

Två personer som tidningen haft kontakt med, som tidigare arbetat på socialkontoret, säger att det här går ut över de anställda.

De beskriver situationen som "ohållbar".

En tidigare medarbetare, som vi här kallar Frida, berättar om några av de scenarier som hon ställts inför under sin tid i verksamheten.

Hon beskriver en situation där hon fått ta över en utredning, som redan hade gått tre månader över tiden. Om den ska tillåtas gå över tiden krävs ett särskilt beslut, och något sådant hade inte fattats.

– Enhetschefen föreslog då att man skulle bakdatera utredningen. Jag och mina två medarbetare hör henne säga det, och jag svarar att det kan vi absolut inte göra, säger Frida.

Frida har i dag lämnat sitt uppdrag på socialtjänsten men säger att hon fortfarande får vittnesmål från tidigare kollegor om en situation som är kaosartad.

Tidningen har även talat med en annan medarbetare på socialtjänsten. I den här artikeln kallar vi personen för Kim.

Kim beskriver socialtjänsten i Strängnäs som en "total katastrof".

– Första dagen på jobbet fick jag 25 utredningar på mitt bord – innan jag ens fått min tjänstetelefon. Det blev min introduktion till hur arbetsbelastningen ser ut där, säger Kim. 

undefined
En person, som i artikeln vill vara anonym, säger att den fick 25 utredningar på sitt bord sin första dag på jobbet. Genrebild.

Under 2022 hade socialtjänsten totalt 152 pågående utredningar. 2023 steg siffran till 268, räknat till den 12 december.

Kim berättar att det värsta är att det inte går att komma vidare i de ärenden man får framför sig, då varje steg i utredningen måste förankras med chefer – som i sin tur inte går att få tag på.

– Så man kör fast i alla ärenden och familjerna och barnen får lida som konsekvens av det. Det är på den nivån att det nästan blir värre för familjerna när de kommer i kontakt med oss.

Vad händer när ni försöker uppmärksamma cheferna på de problem som finns?

– De gör absolut ingenting; de låtsas bara som att det regnar.

"Barnen får lida som konsekvens av det"

"Kim"

tidigare medarbetare på socialtjänsten

– Jag har aldrig beskådat den här nivån av inkompetens förut. Jag tror att det är en blandning av något slags tunnelseende, rädsla och skev människosyn. Och det är ingen som vill backa och erkänna sina misstag: har man väl börjat på en linje så måste det bli så.

Kim berättar att under tiden hen jobbat för socialtjänsten i Strängnäs är det många som har slutat för att de helt enkelt inte klarat av arbetssituationen där.

undefined
Socialchefen Marjo Savelius bekräftar att arbetsbelastningen varit hög på socialkontoret de senaste åren. "De ärenden som kommer in är också av en helt annan dignitet efter att vi haft en del sprängningar och fall av gängkriminalitet", säger hon.

Socialchefen Marjo Savelius bekräftar bilden av anställda under högt tryck och berättar att 27 av cirka 55 socialsekreterare slutat de senaste tre åren. 

Hon menar också att arbetsbelastningen varit extremt hög under 2023. 

– De ärenden som kommer in är också av en helt annan dignitet efter att vi haft en del sprängningar och fall av gängkriminalitet, säger Marjo Savelius.

– För att ha en rimlig arbetsbörda för våra socialsekreterare har vi varit beroende av inhyrd personal för att kunna utreda i tid. Vi har normalt sett fyra månaders utredningstid per barn eller per familj, vilket är den lagstadgade tiden. När vi tittat på antal ärenden och fördelningen så är det ganska många ärenden som inte hållit utredningstiden. Vi har tyvärr då upptäckt att det finns ganska många ärenden som inte är avslutade och som inte har beslut om förlängning.

Av den anledningen har det gjorts en Lex Sarah-anmälan som skickats in till Ivo, Inspektionen för vård och omsorg.

"De ärenden som kommer in är av en helt annan dignitet"

Marjo Savelius

socialchef i Strängnäs kommun

Tidningen har även varit i kontakt med Thord Modin (S), ordförande för socialnämnden. Han säger att han kan hålla med om att det är högt tryck på dem som jobbar inom socialtjänsten, men förvånas över övriga uppgifter.

– Mycket av det här är en fråga för ledningen. För att komma tillrätta med det har så har jag förstått det som att man på socialkontoret håller på med en arbetsmiljöutredning och genomför samtal med berörda. Man håller också på att ta fram och förbättra riktlinjerna för handläggning av ärenden gällande LVU och socialtjänstlagen.

undefined
"Det pågår ett intensivt arbete med just den här frågan och med att styra upp i ledningsgrupper", säger Thord Modin (S), socialnämndens ordförande.

– Det är mycket som pågår nu för att rätta till de eventuella brister som finns. Men vi följer lagstiftningen. Det är det ingen tvekan om, säger han.

Har ni själva uppmärksammat bristerna?

– De brister som enskilda personer har påpekat tittar man nu först och främst på om det verkligen är så. Sedan tar vi och gör åtgärder utifrån det. Är det inte så, men det finns anledning att styra upp och ha tydligare riktlinjer och handlingsplaner, så kommer det att ske. Just för att eliminera risken för att man inte hanterar lagstiftningen rätt, vilket jag faktiskt tror, utifrån de underlag jag fått, att man gör redan nu. Det pågår ett intensivt arbete med just den här frågan och med att styra upp i ledningsgrupper.

Då kan man säga att det har varit problem inom ledningsgruppen?

– Av de signaler och vad jag fått veta, ja.

Den tidigare medarbetaren Kim menar att det krävs kraftiga tag för att få bukt med situationen.

– Samtliga chefer och gruppledare inom barn- och unga, med undantag för en gruppledare, borde få sparken. Enheterna som jobbar med barn och unga har otroliga brister, så man måste börja om från början där. Ivo skulle också behöva göra en ordentlig granskning, säger hen.

Försenade utredningar

Under 2023 hade socialtjänsten i Strängnäs totalt 91 barnavårdsutredningar som blivit försenade och tagit mer än lagens krav på fyra månader att färdigställa. Detta motsvarar strax under 30 procent av de 268 utredningar som legat på socialtjänstens bord under 2023, räknat till mitten av december.

Problemet uppmärksammades inom socialtjänsten i november. Då fanns det 59 kvar. De kvarvarande bestod av:

21 utredningar som var färdigskrivna och genomlästa av gruppledare, behövde stängas i systemet.

6 utredningar var skickade för kommunicering för att sedan avslutas.

20 utredningar var skickade till gruppledare för genomläsning.

1 utredning avslutades i samband med genomgången.

Resterande 11 utredningar var identifierade som testärenden, vilket innebär att det inte är riktiga ärenden, utan ärenden som skapats för att till exempel ny personal ska lära sig hur verksamhetssystemet fungerar. Dessa har vi inte räknat in i vår uträkning på hur många som har gått över tiden.