Partier, ni måste förtjäna er plats i skolorna

Att era partier lider av dålig tillväxt är inte ett hot mot demokratin – det är enbart ett hot mot er, skriver Unga Strängnäspartister i ett svar till flera andra partiers ungdomsförbund.

Att era partier lider av dålig tillväxt är inte ett hot mot demokratin – det är enbart ett hot mot er, skriver Unga Strängnäspartister i ett svar till flera andra partiers ungdomsförbund.

Foto: Håkan Lundh

Debatt2023-04-25 08:19
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på "Släpp in oss på skolorna – vi bits inte!" i EK/ST 7/4.

I texten driver företrädare för Muf, SSU, GU och Luf Sörmlandsdistrikt tesen att det är ett hot mot demokratin att skolledningar för direkt krisande skolor inte ger politiska ungdomsförbund propagandatillfällen. Rektorerna saboterar minsann framtidens demokrati. Detta eftersom Moderaterna och Socialdemokraterna inte kommer hitta namn att sätta på riksdagslistan om inte Muf och SSU prompt får skandera sina innehållslösa slagord i valfri gymnasieskola. 

Vi från USP anser att det är ett fullständigt absurt resonemang. Om Luf vill basunera ut att det vore klokt att legalisera tidelag, då är det Luf allena som ansvarar för att sprida budskapet. Vill ni ta er in på skolorna är det ert förbannade ansvar att skolorna vill ha er där. Starta en läxhjälpsverksamhet eller något. Gör er nyttiga.

Ni har nämligen rätt i att ungdomar bryr sig om politik. Det är dock inte några skolledningars fel att ni inte lyckas kapitalisera på det engagemanget. Era misslyckanden beror inte på att ni motarbetas av demokratins fiender.

Vår demokratisyn skiljer sig radikalt från er. Att era partier lider av dålig tillväxt är inte ett hot mot demokratin. Det är enbart ett hot mot er. Samhället ska inte värna era partier. Det ska värna demokratin, och till skillnad från er, anser inte vi att ni är demokratin. Det är inte en demokratisk förlust att morgondagens politiker inte internaliserar det ideologiska folkförakt ni predikar.

Ni förespråkar alla den här ideologin. Det bevisar ni i det här gemensamma litterära storverket. Ungdomar som tror på demokrati väljer därför bort er. För ni delar inte synen på vad demokrati är. Kampen står mellan elitister och demokrater.

Det smärtar verkligen att behöva säga det men den svenska demokratin står mindre än vad den faller med Moderaterna och Socialdemokraterna.