500-årsresan är inget firande av kungamakten

Tommy Hjernert som Gustav Vasa och Nadja Bech som Retstickan inledde 500-årsresan i Strängnäs med "Tidernas vinterfest" i Stallarholmen nyligen.

Tommy Hjernert som Gustav Vasa och Nadja Bech som Retstickan inledde 500-årsresan i Strängnäs med "Tidernas vinterfest" i Stallarholmen nyligen.

Foto: Jenny Harrysson

Insändare2023-01-26 06:24
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar till ”Är despoten verkligen värd att fira?” i EK/ST 19/1. 2023 är det 500 år sedan Gustav Vasa valdes till kung vid riksmötet i Strängnäs den 6 juni 1523. Händelsen hade stor betydelse för hela Sverige och har påverkat landets utveckling på olika sätt som inte enbart har varit positiva.

Med avstamp i den historiska händelsen bjuder Strängnäs kommun in till en mängd gemensamma och minnesvärda upplevelser i bred lokal samverkan. Hela året lyfter vi olika perspektiv som demokrati, makt, mänskliga rättigheter och folkhälsa under namnet ”500-årsresan – genom dåtid, nutid och framtid”. Hur har olika maktutövare påverkat oss genom historien? Vad är det som formar ett samhälle idag? Och vad kommer vi att ta med oss från våra erfarenheter in i framtiden?

Invigningen i Stallarholmen den 7 januari, ”Tidernas vinterfest” tog oss med på en historisk resa mot demokrati ur olika synvinklar. Här kunde man möta personer som under historiens gång har kämpat för demokratiska rättigheter, som rösträtt för kvinnor, demokratiska val och en skola för alla.

Att uppmärksamma att Gustav Vasa valdes till kung 1523 är inte samma sak som att fira kungamakten. En historisk händelse av det här slaget ger oss en möjlighet att bygga stolthet över platsen och vår gemensamma historia tillsammans med alla som lever och verkar här idag. 

500-årsresan genom dåtid, nutid och framtid blickar bakåt, inåt och framåt. Detta gör vi tillsammans med våra invånare och samfund, vårt föreningsliv och näringsliv samt besökare.