Ett tiotal barn är i vattnet när tidningen besöker Strängnäs sportdykarklubb, SSDK, i Thomasbadet. Verksamheterna för klubbens fridykare och sportdykare än pausade på grund av coronapandemin men barn födda 2005 och senare får ha sina träningar, enligt Folkhälsomyndighetens skärpta allmänna råd.
– Omklädningsrummen är så stora så vi behöver inte stå på varandra. Om någon är sjuk, eller har någon i familjen som är det, får den stanna hemma, säger klubbens ordförande Lars Hansen.
Systrarna Sofia och Sania Simpoha Nylin började med dykning för bara några veckor sedan.
– Det är jätteroligt för jag gillar att vara i vattnet och det är roligt att dyka, säger Sania Simpoha Nylin.
Denna kväll har de hämtat klädnypor på en lina i vattnet, dykt vid den djupa delen av bassängen och hållit andan i vattnet.
– Det är ganska svårt att hålla andan särskilt om man precis har gjort det och ska hålla andan igen, säger Sofia Simpoha Nylin.
Einar Levin, som också ingår i gruppen, har ett mål med sin dykning.
– Jag vill fortsätta med dykning så att jag kan ta certifikat och göra dyk vid korallrev med min familj, berättar han.
Även Nellie Erbris, som har hållit på med dykning i 5 år, vill fortsätta att utveckla sig.
– Jag vill ta certifikat för att kunna vara längre under vatten och kolla på saker. Det lockar att dyka i typ Medelhavet, berättar hon.
Barnen går på verksamheten Minidykarna.
– Den är till för att barnen ska få vattenvana. Så fort barn kan simma 25 meter kan de vara med. De får öva utifrån egna förmågor, säger Lars Hansen.
Barnen får öva fenteknik, ikliv från land, att hålla andan, att dyka på ett säkert sätt och att tryckutjämna när de kommer ner på den djupa delen av bassängen, där det är 3,40 meter till botten. De får också göra övningar under vattnet som till exempel att skruva på muttrar.
– De små ska mest ha kul. Det ska inte vara så allvarligt att man blir rädd. Får man till exempel ont i öronen är det bättre att avbryta, säger Lars Hansen.
Varför ska barn lära sig att dyka?
– Just för att de ska få vattenvana och inte få panik när de ramlar i vatten utan kunna tänka logiskt. Sedan är det väldigt roligt att dyka också. Om man vill dyka vid korallrev så börjar de redan vid ytan så man behöver inte dyka djupt för att få se rev.
Strängnäs SDK har medlemmar som är från sju till 70 år.
– Dykning är en familjesport. Man kan dyka högt upp i åldrarna så länge man inte har några problem med hjärta och lungor.
Föreningen har fridykning för den som är 14 år och äldre. Juniorerna är normalt sett i simhallen och tränar på söndagskvällar. Där får alla möjlighet att utvecklas och ta Svenska Sportdykarförbundets fridykningscertifikat 1–3.
Strängnäs SDK har också en verksamhet för apparatdykare. Där kan man utbilda sig i alla tre stegen enligt det internationella sportdykarförfbundet CMAS normer. De praktiska proven genomförs i Magsjön, vid Byringe.
Föreningen brukar också med jämna mellanrum åka till Lysekil på västkusten och till Norge för att dyka.
Nyligen utsågs Strängnäs sportdykarklubb till årets förening av Strängnäs energi och miljö, Sevab. Det var andra gången på bara några år som klubben fick pris av Sevab. Strängnäs SDK prisades bland annat för sin insats i sin närmiljö. Varje år kontrollerar klubben sjöbotten vid kommunens badplatser.
– Vi har hittat såväl en bil som en permobil och ett järnrör vid Strandbadet på Visholmen.