Testet genomfördes mellan klockan 16 och 17 måndagen den 3 april vid slumpvis utvalda tidpunkter. Mättiden var 30 sekunder per plats för att sammanställa ett medelvärde under den perioden. Det är alltså inte uteslutet att en mätning vid en annan tidpunkt skulle kunna ge antingen högre eller lägre utslag.
Mätinstrumentet som tidningen använde sig av var appen Buller som är framtagen av Arbetsmiljöverket för att man med en vanlig mobiltelefon ska kunna kontrollera och mäta ljudvolymen på arbetsplatsen.
Av de gator som tidningen genomförde testet på var Storgatan den mest högljudda med 71,7 decibel, vilket är 3,2 decibel under vad Trafikverket uppger att ljudvolymen kan uppnå på en storstadsgata.
Näst högst ljudvolym mättes upp på den trånga Kyrkogatan som leder ner till Tosteröbron. Där visade mätningen att snittet var 70,1 decibel. På Eskilstunavägen i höjd med Nygatan visade mätaren 64,4 decibel.
På Kilenvägen, en väg som under åren har kritiserats för den stora mängden trafik, visade appen på ett medelvärde av 64,2 decibel. Det är en bit över vad Trafikverket klassar som ett normalt samtal på 60 decibel.
Av de fem gator som tidningen genomförde testet på var Järnvägsgatan tystast på 62,2 decibel.
– Det är olika perioder på dagen som det låter mer än andra, säger Manhal Muwaffak, chef för enheten på kommunen som har hand om frågor som gäller buller i trafiken.
– Normalt sätt inleds det med att det kommer ett klagomål. Det handlar om vissa sträckor som till exempel Kilenvägen, säger Manhal Muwaffak.
Andra sträckor där kommunen brukar få in klagomål är de centralt belägna gatorna eller större vägar som leder mycket trafik mot handelsområden eller mot E 20.
Enligt Manhal Muwaffak finns det mycket som kan bidra till att ljudnivån är hög. Smala gator med hårda fasader gör till exempel att ljudet studsar mer än på öppna vägar.
– Väder och vegetation kan också bidra till att det blir mer eller mindre buller från trafiken.
Enligt Naturvårdsverket bör ljudnivån under ett årsmedeldygn inte överstiga 65 decibel. Enstaka tillfällen kan dock ljudvolymen överstiga detta. En viss mängd buller går dock aldrig att komma undan i en stad menar Manhal Muwaffak
– Den acceptansen måste finnas om man väljer att bo mer centralt i Strängnäs, kontra stadens utkanter eller på landsbygden, säger han.