Så ska polis och kommun skydda unga mot kriminalitet

Att skydda unga från kriminalitet – det är vad kommunen och polisen tillsammans ska jobba för i år. Något som är högaktuellt då unga i Strängnäs rekryteras till kriminalitet. Polisen har just nu en insats mot Strängnäs nätverkskriminella. "Vi ser att det kommer att ge resultat i närtid", säger Oscar Nissfolk, lokalpolisområdeschef.

Per Bergström, kommunpolis, Mikaela Martinsson, trygghetskoordinator på kommunen, Oscar Nissfolk, lokalpolisområdeschef, Lars Ekström, kommundirektör och Jacob Högfeldt (M), kommunstyrelsens ordförande i samband med att årets medborgarlöfte undertecknades.

Per Bergström, kommunpolis, Mikaela Martinsson, trygghetskoordinator på kommunen, Oscar Nissfolk, lokalpolisområdeschef, Lars Ekström, kommundirektör och Jacob Högfeldt (M), kommunstyrelsens ordförande i samband med att årets medborgarlöfte undertecknades.

Foto: Anna Hübsch

Strängnäs2024-01-30 12:54

Under tisdagen undertecknade Strängnäs kommun och polisen medborgarlöften för 2024-2025. Löftena ska öka tryggheten och minska brottsligheten i kommunen.

En av punkterna i löftet är att verka för att kontinuerligt ha fler vuxna i det offentliga rummet, genom fältarbete och bland annat genom att polisen fotpatrullerar.

Kan ni lova fler vuxna i det offentliga rummet?

– Vi kan inte lova fler fotpatrullerande poliser men när vi har tid över ska vi vara ute och då inte bara i Strängnäs centrum utan i andra delar av kommunen också, säger Per Bergström, som är kommunpolis i Strängnäs.

– Just nu är antalet fältare som tidigare. Nu har vi sammanlagt nio fritidsfältare och ungdomsvägledare. Antalet ökade förra året, säger Mikaela Martinsson, trygghetskoordinator på kommunen.

– Det som kommer att öka är nattvandring. Det är glädjande att vi har fått igång nattvandring. Det är flera föreningar som har nappat, säger kommundirektör Lars Ekström.

Hur mycket hjälper det att finnas ute på stan när till exempel rekrytering till kriminella nätverk sker i chattappar?

– Det pågår ett parallellt arbete med att utveckla fotarbete på nätet. Vi tittar på hur Norge arbetar och hur vi kan applicera det hos oss. Det finns mer att göra när det gäller polisens arbete på digitala arenor, säger Oscar Nissfolk, lokalpolisområdeschef Eskilstuna/Strängnäs.

undefined
På tisdagen undertecknade Jacob Högfeldt (M) som är kommunstyrelsens ordförande i Strängnäs, Oscar Nissfolk, lokalpolisområdeschef Eskilstuna/Strängnäs samt Lars Ekström som är kommundirektör på Strängnäs kommun, årets medborgarlöfte.

Ett annat löfte är att arbeta för att skydda barn och unga från kriminalitet och utsatthet genom att ge dem möjlighet till bra skolgång, social trygghet och meningsfull fritid.

Tidningen har tidigare rapporterat om att minderåriga i Strängnäs rekryteras till kriminella nätverk och hur det kan gå till.

– Vi har haft boende här i Strängnäs som har haft till uppgift att rekrytera. Vi vill jobba förebyggande men också repressivt. Om vi kan frihetsberöva dem som rekryterar bidrar det till att det blir tryggare för unga, säger Oscar Nissfolk.

Oscar Nissfolk säger vidare att polisen har en pågående insats mot Strängnäs nätverkskriminella.

– Vi har haft en riktad insats ända sedan vi fick kännedom om att rekrytering pågår. Arbetet sker civilt och uniformerat. Vi ser att det kommer att ge resultat i närtid. Vi kommer närmare in och ser vilka som rekryterar, säger Oscar Nissfolk.

– Som kommun har vi insatser riktade till dem som rekryteras. Det gäller också att som kommun komma in tidigt. Nu har vi sett tendensen att unga som inte har funnits på vår radar har kommit in i kriminella nätverk, säger Lars Ekström.

Tidningen har tidigare berättat om kommunens avhopparstöd. Avhopparverksamheten är en av de aktiviteter som är kopplade till medborgarlöftet.

Ytterligare ett löfte är att göra kompetenshöjande aktiviteter internt och externt för unga, vårdnadshavare och andra invånare om utsatthet, rekrytering, våld, hedersrelaterat förtryck ock kränkningar, både i digital miljö och i hem och skola.

– Vi återupptar digitala utbildningar för föräldrar men det gäller att folk går dem. Att höja kunskapsnivån hos vuxenvärlden är viktigt, säger Jacob Högfeldt, kommunstyrelsens ordförande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!